Duplázza az NHP Hajrá! keretösszegét a jegybank

2020. november 17. – 16:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Nhp Hajrá! kihasználtsága november közepére meghaladta az 1000 milliárd forintot, ezért keddi kamatdöntő ülésén a program keretösszegének 1000 milliárd forintos megemeléséről is döntött a jegybank Monetáris Tanácsa – derül ki az MNB közleményéből. Az alapkamatot változatlanul hagyták, továbbra is 0,6 százalékon áll.

A koronavírus miatti gazdaságélénkítés miatt kezdeményezett Nhp Hajrá! program áprilisi indulása óta jelentős az érdeklődés a vállalkozások oldaláról, a konstrukcióban november közepéig 15 ezer cég jutott kedvező finanszírozáshoz. Idén október végéig több mint 260 vállalat regisztrált a Növekedési kötvényprogramba (Nkp). Az időszak végéig 35 vállalat 40 kötvénysorozat sikeres kibocsátását hajtotta végre, 680 milliárd forintot meghaladó forrást bevonva ezáltal. A programok keretei között kibocsátott többlet pénzmennyiséget az MNB továbbra is a preferenciális betéti eszköz segítségével, teljes mértékben semlegesíti – írták.

A jegybank előrejelzése szerint a járvány második hullámának hatására 2020 negyedik negyedévében a gazdaság helyreállása némileg megtorpan, majd 2021-ben folytatódik. Az MNB szeptemberi előrejelzése szerint 2020-ban a magyar GDP várhatóan 5,1-6,8 százalék közötti mértékben zsugorodik, amit 2021-ben 4,4-6,8 százalék közötti bővülés követhet. A gazdasági teljesítmény 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!