Kína, Japán, Dél-Korea és Ausztrália részvételével aláírták a történelem egyik legnagyobb kereskedelmi megállapodását

2020. november 16. – 13:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A történelem egyik legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodását kötötte meg Kína és a kelet-ázsiai, óceániai térség 14 másik állama.

A Guardian cikke szerint a megállapodásban részt vevő országok össznépessége 2,2 milliárd fő, emellett ők adják a világ gazdasági teljesítményének körülbelül 30 százalékát.

A Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) névre keresztelt megállapodást nyolc éven át tartó tárgyalássorozat után, egy virtuális csúcstalálkozó zárásaként írták alá a felek.

A megállapodást Kína mellett aláírta Ausztrália, Japán, Új-Zéland és Dél-Korea, valamint tíz délkelet-ázsiai ország is, köztük Vietnám, Thaiföld, Indonézia, Malajzia, Szingapúr és a Fülöp-szigetek is.

India végül nem írta alá

Egy darabig úgy volt, hogy a megállapodás további 1,4 milliárd emberre is kiterjed majd, de Indiát tavaly kivonták az üzletből, mert attól tartottak, hogy nem lesz képes megvédeni a hazai ipart és a mezőgazdasági szektorát. De az aláírók nyitva hagyták az ajtót India számára, örülnének, ha később csatlakozna.

Az egyezmény messze nem kínál olyan integrációt, mint amit az Európai Unió vagy az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada között megkötött hasonló egyezmény biztosít, de az üzletet jelentős lépésnek tekintik az érintett országok közötti kereskedelmi akadályok megszüntetése, valamint Kína befolyásának kiterjesztése felé.

Csökkentik a vámokat

A megállapodás értelmében az érintett országok tíz év alatt fokozatosan vámmentessé teszik az árukereskedelem legalább 92 százalékát, erősítik az ellátási láncokat azáltal, hogy a blokkon belül vagy onnan származó alkatrésszel gyártott minden terméket saját eredetűnek ismernek el, és szabályozzák az e-kereskedelmet is. Egyszerűsítik a vámkezelést, és megnyitják a szolgáltatási szektor legalább 65 százalékát.

Emellett Kína egy közleményben bejelentette: Kína és Japán egy bilaterális megállapodást is aláírt a vámok csökkentéséről. A minisztérium szerint a lépés történelmi mérföldkőnek számít a két ország kereskedelmi kapcsolataiban.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!