Hatezer forintba is kerülhet idén karácsonykor a nordmann fenyő ára méterenként

2020. november 14. – 11:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Csak kis mértékben emelkedhet idén a belföldön termesztett, karácsonyi fenyő ára, ugyanakkor a legnépszerűbb fajta, az import nordmann fenyő az árfolyamváltozás miatt 10-15 százalékkal is drágulhat – közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete az MTI-vel.

A szervezet ismertette:

  • várhatóan a lucfenyő méterenként 3000 forintba,
  • az ezüstfenyő 4000-5000 forintba,
  • a nordmann pedig 6000 forintba kerül majd,

de sok helyen darabárat határoznak meg az eladók.

Bíznak abban, hogy a koronavírus-járvány nem befolyásolja majd a vásárlási kedvet, és zavartalanul folyhat az árusítás is – írták, megjegyezve, hogy évente 2-2,5 millió fát adnak el karácsonyra Magyarországon. Az értékesítés nagyrészt faiskolai árudákban, közterületeken és online történik. A mini fenyőket virágboltok, bevásárló központok, barkácsáruházak árulják.

Magyarországon mintegy 3000 hektáron termesztenek fenyőfát, főleg Vas, Zala, Somogy megyékben. A fák kitermelése november közepétől kezdődik, először a földlabdás fenyőfákkal, amelyet az export követ. Olaszországba változatlanul a lucfenyőt szállítják a termesztők, a környező országokba, a román és szlovák piacra pedig vegyesen kerülnek a fajták. Importként főleg nordmann fenyő érkezik, nagyrészt Dániából, a behozatal mennyisége 500-600 ezer darabot tesz ki.

A nordmann fenyő iránti, évek óta erősödő keresletre válaszul, az elmúlt 10 évben nagy mennyiségben telepítettek ilyen fajtát a magyar gazdálkodók is, így az idén ebből a fajtából széles választék várja a vásárlókat. Az ezüstfenyő az utóbbi években ismét kedveltté vált, a hagyományos illatot keresők pedig változatlanul a lucot választják, amelyből idén is lesz elég, főleg a kisebb méretűekből.

A szervezet szerint célszerű őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken megvásárolni a fenyőfákat, mert azokat csak decemberben vágják ki, ezért tartósabbak, szebbek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!