Eltűntek a külföldi vevők és befektetők az ingatlanpiacról

2020. november 11. – 06:11

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban a Magyarországon élő külföldiek kivételével lényegében eltűntek a más országbeli vevők és befektetők a hazai lakáspiacról – január és október között a 2019-es adatokhoz képest 80%-kal kevesebben érdeklődtek külföldről magyarországi ingatlanért.

„Korábban a külföldi vásárlók több mint fele Budapesten vásárolt, és azon belül is inkább a belső kerületekbe koncentrálódott a jelenlétük. Mivel a külföldi vásárlók fizetőképessége egy átlag magyar vásárlóénál jóval nagyobb, így hiányuk előbb-utóbb érezhető lesz a budapesti árakban is” – idézi a Magyar Nemzet cikke az ingatlan.com szakértőjét, Balogh Lászlót.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint tavaly mintegy hétezer lakást vásároltak meg külföldiek, ez az összes vásárlás 4,5 százalékát tette ki. Ez az arány nagyjából megfelelt a korábbi évek gyakorlatának, hiszen jó ideje öt-hat százalék körüli mennyiséget jelentenek a külföldiek általi lakásvásárlások.

A legtöbb külföldi vevő vagy befektető Németországból érkezett tavaly, ők 1212-en voltak, őket a kínaiak követték 1043 ingatlanvásárlással. A két ország vásárlói viszont egészen mást keresnek: míg tízből kilenc kínai Budapesten vásárolt, addig a németek fordítva, tízből kilencen vidéken vettek ingatlant. Az osztrákok nagyrészt a nyugati országhatár közelében vásároltak, a romániai vevők a keleti országrész alacsonyabb árszínvonalú településein jelentek meg nagyobb számban, a Dél-Dunántúl olcsó kistelepülésein pedig sok holland szerzett ingatlant.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint a balatoni nyaralóknál még most nyáron is lehetett találkozni osztrák és német érdeklődőkkel – ők főleg a drágább, exkluzívabb, panorámás házakat keresték, leginkább hosszabb távú itt-tartózkodáshoz, egyfajta második otthonként. A fővárosban tényleges befektetésnek vásárolt, kiadható lakásokat az ügyfelek jellemzően a belvárosban kerestek, míg saját maguk és családjuk számára inkább nagyobb családi házat a budai oldalon vagy Pest külső kerületeiben.

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva láthatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!