Rekordmagas hazai hiány októberben

2020. november 9. – 13:48

frissítve

Rekordmagas hazai hiány októberben
Banai Péter Benő, a PM államháztartásért felelős államtitkára Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A védekezésre, az emberi élet védelmére továbbra is elegendő forrás áll rendelkezésre.

Októberben a magyar államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 333,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel az év első tíz hónapjában 2604,2 milliárd forintra emelkedett a deficit.

A Portfolio.hu elemzése szerint ez azt is jelenti, hogy októberben korábban soha nem látott szintre emelkedett a hiány.

(Ide kattintva olvashatja el további cikkeinket!)

A kormány legfőbb célja a járvány második hullámának idején az emberi élet védelme és a gazdaság működőképességének fenntartása, a központi költségvetés ezért továbbra is maradéktalanul biztosítja az egészségügyi védekezéshez és a gazdaságvédelmi intézkedésekhez szükséges forrásokat – közölte hétfőn kiadott tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium.

Miután a Pénzügyminisztérium 7-9 százalékra emelte a 2020-as költségvetés GDP-arányos hiánycélját, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) módosított finanszírozási tervében 1890 milliárd forintról 3600 milliárd forintra emelte az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiányára vonatkozó előrejelzését.

A PM tájékoztatása szerint a védekezési kiadások és a gazdaságnak nyújtott támogatások, valamint az uniós fejlesztések előfinanszírozása eredményeként október végére a központi költségvetés 2140,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 489,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 25,7 milliárd forintos többletet értek el.

Októberben 88 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, a tízhavi bevétel így 997,4 milliárd forintot tett ki, az uniós kiadások ugyanakkor meghaladták az 1642,0 milliárd forintot. Egy évvel korábban az uniós bevételek 801,0 milliárd forinton, a kiadások 1239,5 milliárd forinton álltak.

Idén október végéig 593,3 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, októberben 11,9 milliárd forinttal emelkedtek a szeptemberi 28,4 milliárd forint után.

Az év első 10 hónapjában a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 165,0 milliárd forintot fordított a kormány, amiből 14,1 milliárd forint kifizetése történt meg a múlt hónapban. A beruházásösztönzési célelőirányzatból 53,5 milliárd forintot adott ki a költségvetés az első tíz hónapban.

Az államháztartás központi alrendszerének október végi helyzetéről november 20-án adja ki részletes tájékoztatóját a Pénzügyminisztérium.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!