Parragh László: Az állam vállalja át a vendéglátóhelyek bérköltségének 80 százalékát!

2020. november 09. – 10:21

frissítve

Parragh László: Az állam vállalja át a vendéglátóhelyek bérköltségének 80 százalékát!
Parragh László Orbán Viktorral került szembe, Rogán Antal pedig nagy Mártonnal Fotó: Fischer Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A kamarai elnök az önkormányzatok rovására is segítené a vállalkozásokat, elengedné az iparűzési adót.

Parragh László az Mfor.hu munkatársának beszélt arról, hogy javaslata szerint az államnak át kell vállalnia a vendéglátóhelyek bérköltségének 80 százalékát.

Vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök az irodájában fogadta Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, aki azt javasolta a kormányfőnek, hogy egy évre függesszék fel az iparűzési adót, amit a vállalkozások fizetnek a helyhatóságoknak.

(Ide kattintva olvashatja legfrissebb cikkeinket!)

Parragh megerősítette, hogy a kormányfő asztalára tett javaslatcsomagjuk része az iparűzési adó felfüggesztése 2021-ben. Az elnök hozzátette: tisztában van azzal, hogy ez a javaslat érzékenyen érinti az önkormányzatokat, de más lehetőséget jelenleg nem lát arra, hogy a vállalkozások számára fenntartható legyen a működés a járvány előttünk álló, talán legnehezebb időszakában.

Arra a kérdésre, hogy miért az amúgy is forrásaiktól megtisztított önkormányzatoktól kellene további forrást elvonni, Parragh László jelezte, hogy Budapest esetében éppenséggel úgy látja, hogy lenne helyük a takarékossági intézkedéseknek.

„Nem értem például, hogy miért van szükség öt főpolgármester-helyettesre?” – tette fel a viszontkérdést.

A csomag része továbbá a társasági adó – jelenleg 9 százalékos – kulcsának 5 százalékra csökkentése, szintén egy évre, 2021-re.

Mint mondta, a járványhelyzet nagyon abba az irányba tart, hogy muszáj lesz bezárni a vendéglátóhelyeket, szálláshelyeket. Ebben az esetben viszont nem lehet magukra hagyni a működtetőket, inkább az állam vállalja át a vendéglátóhelyek, szálláshelyek bérköltségeinek 80 százalékát. Hasonló elven pedig a szálláshely-foglalások visszatérítésénél is állami részvételt javasolnak.

Az említett Orbán–Parragh-találkozón részt vett még Rogán Antal, a kormányzati kommunikációért felelős miniszterelnöki kabinetfőnök, valamint a kormányfő tanácsadója, Nagy Márton, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt.

A fővárosi vezetést megdöbbentette, hogy egy javaslat az utolsó bevételi forrását is elvenné. Tüttő Katalin főpolgármester-helyettes így vélekedett egy FB-bejegyzésben:

„Na végre, megjött a bátorság, nem aprózzák el. Egész évben csapolták, a járvány alatt, az önkormányzatok bevételeit, de most vesznek egy nagy levegőt és elveszik az egészet. Parragh Lászlónak az az izgalmas ötlete támadt, hogy egy évre fel kellene függeszteni az iparűzési adó fizetését. Ez a Fővárosi Önkormányzat egyetlen adóbevétele. Ebből működik a BKV. Ha nincs iparűzési adó, nincs közösségi közlekedés. Ha nincs közösségi közlekedés, nincs iskola és a többség dolgozni sem fog tudni, igazából senki sem, mert a közvilágítást is az iparűzési adóból fizeti a város. Ez nagy segítség lesz a vállalkozásoknak.”

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.