Erdoğan megint kirúgta a török jegybank vezetőjét

2020. november 7. – 11:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél év alatt a harmadik ember kerül a török jegybank élére. A kormány kezes nemzeti bankot és erősebb lírát akar, de a gazdasági helyzet nem az elnök akarata szerint alakul.

Felmentette a török jegybank elnökét szombaton Racep Tayyip Erdoğan. A török elnök döntésének oka, hogy a a török líra az év eleje óta elvesztette értékének majdnem harmadát; pénteken újabb történelmi mélypontra gyengült a dollárral szemben. Az éves infláció 12 százalékhoz közelít, és az ország devizatartalékai jelentősen csökkentek – írta az MTI.

Murat Uysalt csupán tavaly nyáron nevezték ki a jegybank élére. Elődjét azért váltották le, mert – ügyelve a jegybank függetlenségére – ellenállt annak a kormányzati törekvésnek, hogy az alapkamat leszállításával próbálják fellendíteni a gazdasági növekedést. Szeptemberben meglepte a piacokat a török jegybank azzal, hogy 2018 óta először kamatemelést hajtott végre, mindjárt 200 bázisponttal, 10,25 százalékra növelve az irányadó rátát.

A központi bank új elnöke Naci Aqbal lesz, aki eddig Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatalában foglalkozott költségvetési ügyekkel. Korábban, 2015 és 2018 között pénzügyminiszter volt. Jelenleg Erdogan elnök veje, Berat Albayrak a pénzügyminiszter, aki az államfővel együtt rendszeresen külföldi hatalmakat hibáztat a török gazdaság bajaiért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!