Több mint 400 milliós támogatást kap Mészáros Lőrinc búzakeményítő gyára

2020. november 6. – 22:47

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 400 millió forintos támogatást kap az államtól a Mészáros Lőrinc társtulajdonában lévő Viresol Kft. amely így nagyrészt állami pénzből hajthatja végre Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb búzakeményítő gyárának kapacitásbővítését. A beruházást a kormány Egészségipari támogatási programjának (Etp) keretében valósíthatja meg a cég – írja az MTI.

Varga Mihály pénzügyminiszter a három új támogatási szerződés aláírásakor arról beszélt, hogy a járványhelyzettel az egészségipar, az ellátáshoz szükséges eszközök és gyógyszerek gyártása stratégiai ágazattá vált, ezért szerinte világos, hogy Magyarországnak a saját lábára kell állni az egészségiparban is. A mostani körben összesen 2,5 milliárd forint értékben valósíthatnak meg beruházásokat az aláíró vállalkozások,

a Viresol pedig egészen pontosan 406 milliót kap a 430 milliós projektjéhez.

A Napi.hu cikke szerint a Mészáros érdekeltségébe tartozó cég egyike volt azon hazai vállalatoknak, amelyek a minisztérium engedélyével és koordinációjával fertőtlenítőszer-gyártáshoz szükséges alapanyag gyártásába kezdett. A cég ugyanakkor valószínűleg többek számára inkább arról lehet ismerős, hogy néhány hónapja az akkoriban még ugyancsak Mészáros tulajdonában lévő Mátrai Erőmű 5 millió forintos bírságot fizetett miatta.

A Viresolt sokáig vizsgálta a katasztrófavédelem a korábban az Átlátszó által feltárt gázszivárgásos botrány miatt, ám végül bírságot nem szabtak ki rá, a cég ugyanis fellebbezett az őt a szennyezés miatt átalakításra kötelező határozat ellen. Ezt akkor Szél Bernadett a Facebook-oldalán úgy értékelte, hogy Mészáros inkább bevállalta a pár milliós vízszennyezési bírságot, mint hogy költséges átalakításokat hajtson végre a búzafeldolgozóján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!