Nagyon sokaknak problémát fog okozni, hogy januártól újra fizetni kell a hiteltörlesztőket

2020. november 5. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a meghosszabbított moratóriumot csak bizonyos társadalmi csoportok vehetik igénybe, a Bank360.hu saját – nem reprezentatív – felmérése szerint más adósoknak is szükségük lenne további segítségre.

A Telex friss híreit itt találja >>>

A koronavírus-járvány miatt bevezetett általános hitelmoratórium idén év végéig érvényes, 2021 januárjától csak egyes kiemelt társadalmi csoportok és vállalkozások szüneteltethetik tovább hiteleik törlesztését újabb hat hónapon keresztül. A védett társadalmi csoportba tartoznak az álláskeresők, a gyermeket nevelők, a nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak, továbbá az olyan vállalkozások is, amelyek igazoltan megsínylették a koronavírus-járványt.

A Bank360.hu 30 és 60 év közötti magyar Facebook-felhasználók körében végzett nem reprezentatív felmérése szerint azonban nem csak azok szorulnak segítségre, akik maradhatnak a moratóriumban. „A hitelmoratórium meghosszabbításával védett társadalmi csoportok körében is többségben vannak azok, akik maradnának a moratórium hatálya alatt, de

érdekesség, hogy azok közül még többen maradnának a moratóriumban, akiknek erre az év végét követően már nem lesz lehetőségük”

– interpretálta Veres Patrik, a cég szakértője a felmérés eredményét. A kérdőívet kitöltő 151 hitellel rendelkező válaszadó 62 százaléka maradna januártól a moratórium hatálya alatt, de ha csak azokat vizsgáljuk, akiknek erre lehetősége is lesz (ők a kitöltők között 56-an voltak), akkor ez az arány 55 százalékra csökken, míg azok közül, akiknek január 1-jétől fizetniük kell a törlesztőket (78 fő), 67 százalék nyilatkozott úgy, hogy maradnának a moratóriumban. „Bár a kutatás nem reprezentatív, a válaszok között megjelent az az igény, hogy a moratóriumot ne csak a védett társadalmi csoportokba tartozók vehessék igénybe januártól” – tette hozzá Veres.

A kérdőívet kitöltők 71 százalék nyilatkozott úgy, hogy hitelét jelenleg nem törleszti, és csupán 23 százalék mondta azt, hogy a moratóriumból kilépett, és jelenleg is rendesen törleszti a hitelét. A válaszadók 57 százaléka rendelkezett személyi kölcsönnel, lakáshitele a válaszadók 46 százalékának volt, hitelkártya közel ötödük zsebében lapult (19%), más típusú hitellel pedig kevesebb mint 18 százalék rendelkezett.

A kutatásban arról is kérdezték a válaszadókat, hogy megítélésük szerint hogyan tudják majd folytatni januártól a törlesztést.

Azok közül, akikre 2021 januárjától már nem vonatkozik majd a moratórium, 54 százalék nyilatkozott úgy, hogy ahhoz, hogy fizetni tudja a törlesztőket, egyéb kiadásokat kell majd csökkentenie.

17 százalék mondta, hogy kiadáscsökkentés nélkül is folytatni tudja majd a törlesztést, 13 százalék viszont úgy látja: nem fogja tudni fizetni a banki törlesztőket. Amennyiben előreláthatólag problémát jelent majd valakinek januártól a törlesztők fizetése, érdemes lehet a hitelt folyósító bankkal felvenni a kapcsolatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!