250 millió forintból állítják helyre három budapesti épület korábban megsemmisült díszes tetőidomait

2020. október 31. – 19:39

frissítve

250 millió forintból állítják helyre három budapesti épület korábban megsemmisült díszes tetőidomait
Forrás: Steindl Imre Program Nonprofit Zrt.

Másolás

Vágólapra másolva

A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. koordinálásával 250 millió forintos támogatásból állíthatják helyre három budapesti épület díszes tetőidomait egy friss, a pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint. A projekt keretében a Műegyetem Szent Gellért téri CH épülete, az ELTE jogi karának Egyetem téri épülete, illetve a Vécsey utca 4. alatt található, a Kossuth tér képét is befolyásoló épület elemeit rekonstruálhatják majd – vette észre a hvg.hu.

A kormány a közlönyben két rendeletet is szentelt a projektnek, az egyik a megvalósítását szolgáló beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és a beruházások kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánításáról szólt, a másik pedig az előkészítéssel kapcsolatos intézkedéseket taglalta. Ez utóbbiból derült ki, hogy Gulyás Gergelynek egyrészt ki kell dolgoznia az építészeti, városképi értéket hordozó, korábban megsemmisült, helyreállítandó tetőidomok és egyéb jelentős épületdíszek központi nyilvántartásának létrehozására vonatkozó előterjesztést, tekintettel léve a nem állami tulajdonban álló épületekre is.

A rendelet értelmében első körben három épület felújításának előkészítése kezdődik majd el a modellprogram keretében, ezek

  • a Műegyetem Szent Gellért téri CH épülete,
  • az ELTE jogi karának Egyetem téri épülete,
  • illetve a Vécsey utca 4. alatt található, a Kossuth tér képét is befolyásoló épület.

A modellprogram előkészítését és megvalósítását a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. végezheti, akikkel a kormány 250 000 000 forintos támogatási szerződést köt majd. A Steindl Imre Program projektjei között jelenleg a felsorolt épületek közül csak a Vécsey utca 4. szerepel, melynek helyreállításáról már 2016-ban határozott a kormány. A honlapon található leírás alapján a telekre emelt, eredetileg neoreneszánsz és neobarokk elemekben gazdag, historizáló homlokzatú épületet 1901 őszén adták át, terveit Tamás József építész készítette. A bérpalota a II. világháború alatt súlyosan megsérült, a helyreállítások során pedig a tetődíszeinek jelentős részét, így a Kossuth tér képét is meghatározó, sérült manzárdkupolát is lebontották – a jelenlegi projekt keretében alighanem ez is visszakerül majd.

A projekt kétségtelenül egy fontos probléma megoldását tűzte ki céljául, és ahogy azt a korábban már helyreállított Wellisch palota példája is mutatja, valóban rengeteget számít a városképben egy-egy épület külseje. Az viszont ezzel együtt is érdekes kérdés, hogy miért a koronavírus-járvány, illetve az ezzel járó gazdasági visszaesés idején döntöttek úgy, hogy kiemelt jelentőségű projektté nyilvánítják három épület helyreállítását, és szánnak 250 millió forintos támogatást a projektre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!