Varga Mihály: 2022 első felében érjük utol magunkat

2020. október 30. – 12:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai GDP a harmadik negyedévben szépen nőtt, de ez csak a második negyedévhez képest értelmezhető, a bázistól még elmaradunk.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Hungarian Business Leaders Forum konferenciáján beszélt, az eseményről a Vg.hu tudósított. A pénzügyminiszter szerint az idén 6-6,5 százalékkal csökkenhet a bruttó hazai termék (GDP), jövőre 3,5-4 százalék lehet a növekedés, és csak 2022 első félévére épülhet vissza a bruttó hazai termék a válság előtti szintre.

(Ide kattintva olvashatja a Telex.hu legfrissebb cikkeit!)

A pénzügyi tárca vezetője aláhúzta: jelentősen nőtt a GDP az EU-ban és az euróövezetben a harmadik negyedévben. És valóban, mint arról az MTI is számot adott, az euróövezetben 12,7 százalékkal, az EU egészében 12,1 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévben az előző, második negyedévvel összevetve – közölte első becslésként pénteken az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

A gazdasági teljesítmény növekedése az adat kezelése, 1995 óta a legnagyobb mértékű volt – igaz, ennek fő oka a rémes bázis volt, hiszen az idei második negyedévben az euróövezet GDP-je 11,8 százalékkal, az Európai Unióé pedig 11,4 százalékkal esett az idei első negyedévvel összevetve.

A tavalyi harmadik negyedévhez képest az idei harmadik negyedévben az euróövezet gazdasága 4,3 százalékkal, az Európai Unióé pedig 3,9 százalékkal csökkent, miután a második negyedévben az éves szinten 14,8 százalékos, illetve 13,9 százalékos zsugorodást regisztráltak. Az Eurostat az EU tíz országának adatait vette alapul, Magyarország nem volt köztük.

Negyedéves szinten a harmadik negyedévben a legnagyobb mértékben a francia GDP nőtt, 18,2 százalékkal, majd Spanyolország következett 16,7 százalékkal, a harmadik legnagyobb negyedéves szintű növekedést pedig Olaszországban jegyezték fel, 16,1 százalékkal. A tízes listán a további sorrend: Portugália (+13,2 százalék), Ausztria (+11,1 százalék), Belgium (+10,7 százalék), Németország (+8,2 százalék), Lettország (+6,6 százalék), Csehország (+6,2 százalék) és Litvánia (+3,7 százalék).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!