61 ezren jelentkeztek az ingyenes állami informatikai képzésre, az alapozó után csak 1000 embernek maradt hely

2020. október 28. – 16:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdától mintegy ezren kezdhetik meg a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként meghirdetett Újratervezés Programra épülő informatikai képzéseket – adta hírül a 24.hu szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az ITM a programot azzal méltatja, hogy „ez is segíti a koronavírus-járvány miatt pályamódosításra, újrakezdésre kényszerült álláskeresőket”.

A lap azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a képzésben részt vevők köre messze elmarad az igényektől. A koronavírus-járvány munkaerőpiacot érintő hátrányos következményeinek enyhítését célzó Újratervezés Programra ugyanis összesen 61 886-an jelentkeztek, az ingyenes, 8 hetes alapozó informatikai képzés záróvizsgájának sikeres teljesítéséről összesen 8871 fő kapott igazolást. Ebből a csaknem 9000 ezer végzősből került ki az Újratervezés program második, már négy hónapig tartó képzési fázisának mintegy ezer résztvevője, akiknek a beiskolázása nemrégiben zárult le. A résztvevők átlagéletkora 40 év, 60 százalékuk vidéki, jelentős részük a koronavírus-járvány következtében vált álláskeresővé.

A leendő informatikusok a Diákhitel Plusz program keretében nullaszázalékos kamatozású hitelt is felvehetnek annak érdekében, hogy az oktatás idejére biztosítani tudják megélhetésüket, netán valamilyen informatikai eszközt is vehessenek. Maga a képzés teljesen díjmentes, a résztvevőknek a vizsgákért és az első pótvizsgáért sem kell fizetniük.

Az ITM közleménye szerint az Újratervezés program várhatóan kibővített formában folytatódik majd, az alapszintű képzések mellett gyártóspecifikus, haladó tréningek kialakítása is tervben van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!