Matolcsy: Az emberiség történetében új korszak, Eurázsia kora következik

2020. október 27. – 09:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az emberiség történetében új korszak, Eurázsia kora következik, amelynek előretörését a koronavírus-járvány is felgyorsítja – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Budapest Eurázsia Fórum 2020 című, online konferencián kedden.

Az MTI beszámolója szerint Matolcsy arról beszélt, hogy a XXI. század fő jellemzője, hogy hosszú távú fenntarthatóságra van szükség a geopolitikák és a pénzügyi rendszerek területén is, és úgy vélte, „újabb 400-500 éves időszak elején járunk”, miután lezárul az atlanti időszak.

Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt. Szerinte Magyarország már 2010-ben felismerte, hogy a Kelet gazdasági jelentősége a jövőben növekedni fog, és meghirdette a keleti nyitás politikáját, amiért az országot sok támadás érte. „Azoknak az országoknak a politikusaitól és médiájától érkezett a legtöbb támadás, amelyek a legnagyobb volumenű kapcsolatokat ápolták Kínával”, ezért nem foglalkoztak a kritikákkal. Magyarország keleti exportja tíz év alatt 22 százalékkal nőtt, a kereskedelmi volumen pedig 25 százalékkal lett magasabb – közölte ki Szijjártó Péter.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!