Majdnem 3 milliárd dollárt kell fizetnie a Goldman Sachsnak egy malajziai korrupciós ügy miatt

2020. október 22. – 23:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Goldman Sachs bankháznak csaknem 3 milliárd dollár büntetést kell fizetnie malajziai leányvállalata korrupciós ügyei miatt, miután az csütörtökön egy New York-i szövetségi bíróság előtt elismerte, hogy megsértette az amerikai korrupcióellenes törvényt – írja az MTI.

A maláj leányvállalat a vallomás alapján több mint egymilliárd dollárnyi kenőpénzt fizetett Malajzia és Abu-Dzabi tisztségviselőinek jövedelmező üzletkötések fejében. A visszaélések során a Goldman Sachs leányvállalata három kötvényügylettel mintegy 6.5 milliárd dollár értékben kötvényeket is jegyzett az 1Malaysia Development Berhad (1MDB) nevű malajziai nemzeti vagyonalapnál, a bank pedig az illetményekből több millió dollár hasznot húzott.

Az eredetileg a térség fejlesztési projektjeinek támogatására létrehozott 1MDB vagyonalap régóta a korrupciójáról híresült el az amerikai politikai és gazdasági szférában. Az Egyesült Államok és Malajzia nyomozó hatóságai szerint az alapot részben pénzmosásra használták, és mintegy 4.5 milliárd dollárt sikkasztottak el a segítségével. A pénzt a vizsgálatok eddigi eredményei szerint villák, jachtok, luxuscikkek vásárlására költötték.

David Solomon, a Goldman Sachs elnök-vezérigazgatója szintén közleményt adott ki, melyben egyebek mellett arról írt, hogy sokat gondolkodott a bankház üzleti gyakorlatán, és figyelmesen mérlegeli a nyomozás eddig feltárt tényeit. A bankház szempontjából a jogi hercehurcának ezzel lényegében vége is lesz, az ügyben érintett bankárok egyike azonban még az ítéletére vár, szintén Amerikában tartózkodó társa ártatlannak vallotta magát, és a tárgyalására készülhet, a Goldman Sachs egy korábbi vezetőjét pedig eltiltották a pénzügyektől. Az ügybe belebukó korábbi maláj miniszterelnököt, Najib Razakot már tavaly elítélték Malajziában, a szintén résztvevő Jho Low pedig állítólag Kínában bujkál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!