Új kutatás-fejlesztési központot épít Budapesten a Huawei

2020. október 20. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az MTI szerint a cég budapesti beruházása már a harmadik Magyarországon. A fővárosban legalább 100 magyar mérnököt foglalkoztató k+f központ jön létre – mondta.

A külgazdasági és külügyminiszter mérföldkőnek nevezte a beruházást a keleti nyitás stratégiája és a magyar gazdaság dimenzióváltásának szempontjából. Szijjártó Péter elmondta: az új k+f központ fókuszában a mesterséges intelligencia, a streaming, a képfeldolgozási és jeltovábbítási technológiák, valamint a rendkívül nagyméretű elosztórendszerek állnak.

Kiemelte, hogy a Huawei volt az első kínai vállalat, amellyel Magyarország stratégiai megállapodást kötött hét évvel ezelőtt. A vállalatóriás Kínán kívüli legnagyobb logisztikai központját is Magyarországon üzemelteti – mondta. Fontosnak nevezte, hogy a vállalat a világjárvány alatt is jelentős magyarországi beruházást jelent be, és köszönetet mondott a cégnek a járvány elleni védekezéshez nyújtott adományaiért.

Szijjártó Péter a beruházás bejelentésén Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala
Szijjártó Péter a beruházás bejelentésén Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Kitért arra is, hogy a keleti nyitás stratégiájával tíz év alatt 22 százalékkal nőtt a keleti magyar export, 25 százalékkal pedig a kereskedelmi forgalom. Tavaly a Magyarországra érkezett beruházási érték 60 százaléka Keletről érkezett, és az új munkahelyek 40 százaléka keleti cégekhez kötődik – tette hozzá. Az elmúlt 10 évben 5 milliárd dollárnyi kínai beruházás érkezett az országba, a kínai cégek 15 ezer magyar dolgozót foglalkoztatnak és 8 kínai stratégiai partnere van Magyarországnak – sorolta a miniszter.

2009-ben telepítettek először összeszerelést Magyarországra

A vállalat 15 éve van jelen Magyarországon és 20 éve Európában, ezzel kapcsolatban Cai Lingyu, a Huawei Technologies Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2005 óta 1,5 milliárd dollárt fektetett be a cég Magyarországon, ezzel a 2. legnagyobb kínai befektető. Szerinte a magyar lakosság 80 százaléka használja a cég távközlési eszközeit napi kommunikációja során.

Hozzátette: 2009-ben telepítettek először összeszerelést Magyarországra, majd 2013-ban megnyitotta kapuit a Huawei Kínán kívüli legnagyobb ellátó központja, az Europe Supply Center. A központ több mint 50 országba gyárt és szállít Magyarországról távközlési berendezéseket, szervereket, adattárolókat és az Európai Unióban épülő 5G-s, azaz a legújabb mobilgenerációs hálózatokhoz szükséges eszközöket. A cégnek közel 2400 dolgozója van.

A Huawei Technologies Magyarország árbevétele 2019-ben 77 milliárd forint volt, és az elmúlt 5 évben 83,4 milliárd forint (277 millió dollár) adót fizetett be a költségvetésbe. A vállalat több mint 600 magyar partnerrel áll kapcsolatban, és olyan stratégiai jelentőségű fejlesztésekben vállal szerepet, mint a Szupergyors Internet Program vagy az 5G hálózatépítés.

>>> A Telex további friss híreiért kattintson ide <<<

Az USA és a Huawei

A kínai vállalat az egyik legjelentősebb telekommunikációs cég a világon, az Egyesült Államok ugyanakkor arra törekszik, hogy a céget biztonsági okokra hivatkozva világszerte kiszorítsa az 5G-hálózatok megépítéséből. Az USA nemzetbiztonsági kockázatra kivatkozva komoly szankciókkal sújtotta a kínai Huaweit. 2018 decemberében letartóztatták a cég pénzügyi vezetőjét, mert az amerikaiak szerint a vállalat megsértette az Irán elleni szankciókat. A későbbi vádemelésben emellett csalással és technológialopással is megvádolták.

2019. május 15-én Donald Trump amerikai elnök rendeletben tiltotta meg az amerikai cégeknek, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentő külföldi vállalatokkal üzleteljenek. A rendelet hatására a Google bejelentette, hogy korlátozzák a Huawei hozzáférését az Androidhoz. Amerikai csipgyártók is közölték, hogy szakítanak a kínai céggel.

A Huawei elleni radikális fellépés az amerikai-kínai kereskedelmi háború újabb, eddigi legvéresebb csatája. Bár az Egyesült Államok a szövetségeseit is a Huawei bojkottálására buzdította, több ország sem osztja az amerikai aggályokat, így Németországban, Nagy-Britanniában és Magyarországon is maradhat a kínai cég. A 2019 júniusában tartott oszakai G20-as csúcson aztán Trump tárgyalt Hszi Csin-ping kínai államfővel, majd az USA bejelentette: feloldják a Huawei elleni szankciókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!