Válságban vannak a magyar fürdők

2020. október 15. – 16:03

frissítve

Válságban vannak a magyar fürdők

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Fürdőszövetség szerint válságban vannak a magyarországi fürdők, és emiatt a kormányzat segítségére lenne szükség, írja az MTI.

Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a koronavírus-járvány legalább 50 százalékos bevételkiesést okozott az évben, emiatt országszerte majdnem ötezer dolgozó elbocsátására kényszerülnek a cégek 2021 márciusáig.

Boros szerint a fürdők több mint 76 százaléka saját erőből nem képes túlélni a válságot 2021 tavaszáig, a szövetség egy 35 milliárd forintos, vissza nem térítendő likviditási alapot javasol a kormánynak, hogy pótolni tudják az eddigi és a jövőbeli kiesett bevételeket, illetve hogy meg tudják tartani a munkahelyeket.

Az ágazat 18 ezer munkavállalót foglalkoztat, 214 turisztikailag kiemelt fürdő forgalma átlagosan évi 95-100 milliárd forintot tesz ki. Az összes magyarországi vendégéjszaka 71 százaléka keletkezik valamelyik kiemelt fürdővárosban és környezetében. A fürdők forgalma csaknem 20 százalékkal esett vissza idén a főszezonnak számító nyári hónapokban az előző év azonos időszakához képest – mondta a szövetség elnöke a sajtótájékoztatón.

(Borítókép: Takarítják a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő egyik medencéjét 2020. május 27-én. MTI/Sóki Tamás.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!