1800 milliárd forintos mentőprogramot jelentett be az EIB

2020. október 15. – 14:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A luxemburgi EIB 5,1 milliárd eurós (1800 milliárd forintos) pénzügyi programot jelentett be.

A luxemburgi EIB programján belül az egyes részprogramok (a vírus elleni védekezés mellett tiszta energia, energiahatékonysági és városfejlesztési források is nyíltak) legnagyobb újdonsága, hogy az Európai Bizottság összesen 540 milliárdos hatalmas mentőcsomagján belül a Európai Garanciaalap (EGF) is elindul. Az EIB részvételével működtetett garanciaalap operatív tevékenysége egyelőre egy 2,6 milliárd eurós jóváhagyással rajtol. Az új Európai Garanciaalap elsősorban azokat az EU tagállamokat segíti, amelyeket a Covid-19 a leginkább érint, így a hírek szerint Horvátország, Bulgária és Portugália lehet erősebben kedvezményezett.

(Ide kattintva olvashatók további cikkeink!)

A nagyobb vállalatok Európa-szerte helyi pénzügyi partnereken keresztül igényelhetnek majd finanszírozást, a tervek szerint legalább 11,33 milliárd euró összértékben. Az összegek 65 százalékát kkv-k kapják, míg legfeljebb 23 százalékát 250 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalatok.

A finanszírozás legfeljebb 5 százaléka állami intézményekhez vándorolhat, amennyiben azok az egészségügy vagy az egészségügyi kutatás területén tevékenykednek.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!