Balázsékat és a Klubrádiót is vizsgálja a Médiatanács

2020. október 14. – 13:43

frissítve

Balázsékat és a Klubrádiót is vizsgálja a Médiatanács

Másolás

Vágólapra másolva

Eljárást indított a Médiatanács a Rádió 1 és a Klubrádió egy-egy adása miatt. Mindenre vannak állampolgári bejelentések – úgy néz ki, a rádióműsorok tartalmi cenzúrázása különösen fellelkesít egyes állampolgárokat.

Az MTI-n megjelent közlemény szerint a Médiatanács több ügyben is vizsgálódott. Mint a közleményből kiderül, vannak olyan lelkes magyar állampolgárok, akik egy-egy rádió- vagy tévéműsor témái, kijelentései, hangulatai miatt a Médiatanácshoz fordulnak.

(Ide kattintva olvashatók legfrissebb cikkeink!)

Balázsék

Az egyik bejelentő a Rádió 1 Balázsék című műsor szeptember 15-ei adásának túl enyhe korhatár-besorolását kifogásolta, arra hivatkozva, hogy a műsorban többek között egy biztosítási csalást tárgyaltak. A testület megállapította, hogy a beszélgetés negatív színben, kerülendő példaként tüntette fel a csalást, a műsorvezetők a részleteket nem emelték ki, kétszer is közvetlenül felhívták a hallgatók figyelmét arra, hogy ilyen módon ne próbálkozzanak pénzhez jutni, a szarkasztikus humort pedig az érintett 12–16 éves korosztály is képes helyesen értelmezni, ezért a testület nem indított eljárást az ügyben.

Egy másik, a műsor július 2-i adását kifogásoló bejelentés alapján viszont eljárást indít a Médiatanács, mert a 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsorban direkt szexuális utalások hangzottak el, és azok torz magatartásmintát és kapcsolati modellt közvetítettek – írták.


Konyhafőnök

Közölték azt is: vizsgálta a tanács az RTL Klub A Konyhafőnök című műsorának szeptember 10-i esti adását is, amelyben a bejelentő azt kifogásolta, hogy egy-egy feszült helyzetben elhangzott a „megöllek” szó. A Médiatanács megállapította, hogy veszélyeztető vagy valóságos tartalom nem állt a kijelentés mögött, ezt pedig a kiskorú nézők is megérthették, így nem volt szükség a 12-esnél magasabb korhatár-besorolásra.

Megbeszéljük? Ne tegyék!

A grémium – szintén bejelentésre – foglalkozott a Klubrádió Megbeszéljük című, szeptember 24-i műsorával. A bejelentő szerint gyűlöletkeltők és kirekesztők voltak az egyik betelefonáló kijelentései a székelyekről és Vidnyánszky Attiláról, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökéről. Hát, így látta a grémium. A Médiatanács az ügy kivizsgálására eljárást indított, és nyilatkozattételre hívta fel a rádió szolgáltatóját.

(Borítókép: Sebestyén Balázs – Fotó: RTL Klub)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!