A MET-csoport bolgár szélerőműparkot vett

2020. október 14. – 17:43

Másolás

Vágólapra másolva

A MET, főleg amióta egy nagy szingapúri befektető is beszállt a csoportba, biztosan tervez még megújuló vásárlásokat, illetve beruházásokat. Bulgária, a mostani célpont egyszerre van jó és nagyon nehéz helyzetben az uniós árampiacon.

A MET-csoport 100 százalékos részesedést szerzett egy 42 megawattos szélerőműben Bulgáriában, miután részvény-adásvételi megállapodást írt alá az olasz Enel Green Power céggel. A svájci hátterű, de magyar eredetű MET 80 százalékban a menedzsment és 20 százalékban egy szingapúri befektető birtokában van, korábban gáz-, olaj-, áramdealjeiről volt ismert, utóbbiban újabban megújuló portfóliót is épít a kelet-közép-európai térségben.

(Ide kattintva olvashatja el legfrissebb cikkeinket.)

A szélpark az Észak-Kelet-Bulgáriában lévő, Kavarna közelében működik, ez Bulgária ötödik legnagyobb szélerőműve, 14 darab Vestas-V90-es, egyenként három megawattos szélturbinából áll. A 2010 óta működő szélpark termelése több, mint 30 ezer háztartás villamosenergia-ellátásához elegendő.

Bulgária speciális szereplője az uniós árampiacnak. Másfélszer annyi villamosenergiát állít elő, mint Magyarország, nálunk sokkal jelentősebb vízi-, de szintén nagyobb szél-, és napenergia-termelése is van, és ehhez a földrajzi adottságai is kedvezőek. Szintén rendelkezik, éppen a magyar termelésnek megfelelő nukleáris energiatermeléssel is, de emellett rengeteg lignitet is eltüzel, amivel hamarosan kezdenie kell valamit.

A MET eddig kereskedelmi aktivitással volt csak jelen az országban, ahogy voltaképpen a szélerőművek piacán is új szereplő. Ugyan szerb szélberuházást már jelentett be a csoport, de ez lesz az első valóban működő szélerőmű. A cég most a parkot az üzemeltetési és menedzsment személyzettel együtt vásárolta meg, vagyis ilyen szempontból zökkenőmentes lehet az üzemeltetés.

A hatalmas szingapúri befektető (Keppel-csoport) megérkezése után azt lehetett várni, hogy a MET begyorsítja a befektetési aktivitását. A régióban elsősorban Magyarországon, Romániában, Horvátországban, Szerbiában és Bulgáriában vizsgálja aktívabban a lehetőségeket a csoport, de a járvány azért mindenképpen lassította a terjeszkedést.

A MET összesen 14 országban van jelen, 26 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedelmi ponton aktív. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2019-ben 11,7 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 50 milliárd köbméter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!