Az Exim ismét tőkealapot indít az OTP-vel

2020. október 14. – 12:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonötmilliárd forintos induló tőkével alapot indít az Exim és az OTP. A PortfoLion Regionális Magántőke Alap II. az előző, egyes alaphoz hasonlóan 50-50 százalékban az Exim és az OTP befektetéséből indul. A befektetések értéke várhatóan 3 és 15 millió euró közé tehető majd.

A korábbi, 11,5 milliárd forintos regionális tőkealapból olyan vállalkozások kaptak finanszírozást, mint a Szállás.hu, a Codecool, a Tresorit, a Starschema és a VCC. Az a portfólió ütősnek tűnt, igaz, azt még nem lehet tudni, hogy mennyit hoz majd az alap tulajdonosainak. Ez az alap 2024-ben zárul, a kihelyezési időszak már lezárult, a végső exitek még hátravannak, de az évenkénti nettó eszközértékek alapján a portfólió jól áll.

(Ide kattintva olvashatja legfrissebb cikkeinket!)

Az alapkezelő így rá tudta beszélni a két befektetőt, vagyis az Eximet és az OTP-t, hogy akár nagyobb léptékben is folytassák ezt.

A PortfoLion Regionális Magántőke Alap II. a korábbi tranzakciókhoz hasonló, 100 százalékos kivásárlásokat, tőkeemeléssel egybekötött tranzakciókat szeretne megvalósítani, emellett a dinamikus nemzetközi terjeszkedésre esélyes vállalatok méretnövekedését is szívesen finanszírozza.

Az erős régiós jelleget mutatja, hogy Magyarország mellett Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Szerbia, Szlovénia, Horvátország is célország az alap számára. A befektető leginkább a digitális technológiák, szoftverfejlesztés, telekommunikáció és online szolgáltatások és automatizáció területéről érkező projektekre számítanak,de nincsenek kizárva egyéb területek sem.

Az alap indulásához jelenleg már csak az MNB jóváhagyása szükséges, ezt követően indulhatnak a befektetések. A kihelyezendő összegeket tranzakciónként 3 és 15 millió euró közöttire becsüli a PortfoLion.

A PortfoLion alapkezelő a hazai piacon mind a három „méretre” működtet alapot, ezek angolul az early stage, a growth, illetve a buyout megközelítés, vagyis vannak a kezdeti fázisban levő cégeket megcélzó, a növekedést finanszírozó és a kivásárlásokra szakosodó befektetési lehetőségek.

Az Exim, Magyarország exporthitel-ügynökségeként – hitelezési és biztosítói tevékenységén túl – 2014 óta tőkeági finanszírozással bővítette tevékenységét. A bank ehhez olykor elég célzott eljárásban választott partnereket (elsősorban a GB & Partners kiválasztása keltett viharokat), de a bank több nemzetközi együttműködésbe is belépett, portugál, kazah, kínai, tajvani befektetőkkel. A tőkealapokról itt olvasható további információ.

A hazai kockázati tőkebefektetési piac érdemben alakul át. Egyrészt a magyar alapok bátrabban mennek külföldre, de iroda nélkül jönnek magyar befektetésekért az amerikai, vagy francia, angol alapok is. ma már ez nem egy lokális piac, régen jellemző volt, hogy a cégek olyan portfóliótársaságokba fektettek, ahová 20 perc alatt odaérnek, ha kell, ma már teljesen globális a piac.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!