Globálisan is a top 10 között a most tőzsdére lépett lengyel webshop

2020. október 12. – 12:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Allegro első napján másfélszeresére drágult. Rég volt ekkora tőzsdei kibocsátás a régióban, talán feléledhet a tőkepiac.

A Varsói Értéktőzsdén megjelent az Allegro.pl, az a lengyel webshop, aukciós oldal és ár-összehasonlító szájt, ami a lengyel kiskereskedelem közel 3 százalékát adja, globálisan is a tíz legértékesebb ilyen oldal között van. Az Allegro hűségprogramjának 2,1 millió előfizetője van. Az üzletnek a Covid-19 járvány is jót tett, az üzleti volumen az elmúlt 12 hónapban megduplázódott.

A lengyel eBayt a vezető tulajdonosai, a Mid Europa Partners, a Permira és a Cinven (mindegyik jól ismert és aktív Magyarországon is) vitték tőzsdére, és a portál részvénye az első kereskedési napon 51 százalékot emelkedett.

(Ide kattintva további friss, ropogós Telex-cikkeket találhat.)

Az angolszász alapok 2017 januárjában vásárolták meg az Allegrót 2,75 milliárd euró értékben, most háromszoros áron szálltak ki részlegesen. A kibocsátás 43 złotys részvényenkénti ára alapján a cég piaci kapitalizációja a kereskedés kezdetekor 9,8 milliárd euró volt, azóta már 50 százalékkal magasabb

A tőzsdei kibocsátás a Warsaw Stock Exchange (WSE) történetének eddigi legnagyobb IPO-ja, nem csoda, hogy az ügyleten a globális tőkepiac olyan nagyságai dolgoztak, mint a Lazard, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley, de benne volt a projektben a teljesség igénye nélkül a Barclays, a Citigroup, az Erste, a Raiffeisen és a Santander Bank, valamint neves könyvelők, jogi cégek és big four tanácsadók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!