Csokkal visszaigényelhető lesz az ötszázalékos lakásáfa

2020. október 11. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Januártól a csokkal vásárolt új építésű ingatlanoknál visszaigényelhető lesz az ötszázalékos áfa, jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth Rádióban.

Novák azt mondta, a kormány újabb családvédelmi akciótervet készít, aminek fontos területe az otthonteremtés, és hogy olcsóbban juthassanak hozzá a vásárlók az ingatlanokhoz. Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy 2021-ben újra 5 százalékos lesz a lakásáfa 27 helyett. Novák ezt annyival egészítette most ki, hogy akik csokkal vásárolnak új lakást, még az ötszázaléknyi áfatartalmat is visszagigényelhetik.

A tárca nélküli miniszter szerint ez egy 30 milliós lakásnál az áfacsökkentésből eredő 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót. Ez Novák Katalin szerint biztosan a családoknál marad, mert ők igényelhetik vissza az áfatartalmat.

A miniszter azt mondta, az a jó támogatás, ami a lehető legszélesebb kör számára elérhető, ráadásul a legegyszerűbben, viszont nem ad lehetőséget a visszaélésre. A csok a tapasztalatok szerint 2015 óta így működik, ezért kötötték össze az áfa-visszaigénylési lehetőséget a csokkal, ami jól bevált támogatási forma a gyermekvállalás előtt állóknak és a már gyermeket nevelőknek az otthonteremtésben. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!