A zöldségek és gyümölcsök 18, a kolbász 17, a tojás 9 százalékkal drágult egy év alatt

2020. október 8. – 09:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,4 százalékra lassult az előző havi 3,9 százalékról – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

Az éves maginfláció 4,0 százalékra csökkent az előző havi 4,7 százalékról szeptemberben. Az infláció lassulásában az élelmiszerek, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások előző havinál mérsékeltebb éves áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet.

(Kattintson ide a legfrissebb hírekért!)

Az élelmiszerek ára 7,3 százalékkal nőtt éves összevetésben, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,5, a párizsi, kolbászé 17,0, a cukoré 11,7, a liszté 11,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,1, a tojásé 9,1 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,3, ezen belül a dohányáruk 9,6 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért 2,4 százalékkal többet, a járműüzemanyagokért 3,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A szolgáltatások áremelkedése 2,4 százalékosra fékeződött le. A járműüzemanyagokért 3,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, mint tavaly szeptemberben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!