Annyiba kerül ma Budapesten egy albérlet, mint három évvel ezelőtt

2020. október 6. – 08:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Országszerte 6,4 százalékkal csökkent a kiadó lakások bérleti díja augusztusban az egy évvel korábbihoz képest a KSH és az Ingatlan.com lakbérindexe szerint. A legerősebb albérletpiaccal rendelkező fővárosban több mint 10 százalékos volt az éves áresés augusztusban, a belső kerületekben pedig jelentősen megnőtt a kínálat. A budapesti kiadó használt lakások átlagos bérleti díja szeptember végén 140 ezer forint volt, hasonlóan olcsón három-négy évvel ezelőtt lehetett albérletbe költözni.

Nemcsak a fővárosban, hanem az egész magyar albérletpiacon csökkentek a bérleti díjak – derült ki az Ingatlan.com elemzéséből. A KSH–Ingatlan.com lakbérindex szerint augusztusban 6,4 százalékos volt a csökkenés éves összevetésben. Az országos átlagot meghaladó mértékben, tavalyhoz képest 10,2 százalékkal csökkentek a budapesti lakbérek.

Pest megyében 3,7 százalékkal, a dél-alföldi régióban 3,6 százalékkal, a Nyugat-Dunántúlon pedig 3 százalékkal mérséklődtek a bérleti díjak, míg a dél-dunántúli térségben 0,8 százalékos volt a visszaesés. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a Közép-Dunántúl kiadó lakásainál 0,2 százalékos emelkedés történt, az észak-magyarországi albérletekért pedig 2,4 százalékkal többet kellett adni.

Zuhanás Budapest belsejében

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: „Az albérletpiacot a járvány miatti gazdasági bizonytalanság határozza meg. Ebben a helyzetben a tulajdonosok kénytelenek voltak engedni a díjakból. A legújabb adatok szerint tartósnak látszik a bérleti díjak csökkenése, ám pont a nehezen prognosztizálható kilátások miatt egyelőre nem tudni, meddig tart ez a folyamat.”

A bérletidíj-csökkenés a legerősebb albérletpiaccal rendelkező fővárosban volt a leglátványosabb. A KSH–Ingatlan.com lakbérindex szerint ugyanis Budapesten belül augusztusban a pesti belső kerületekben estek a legnagyobb mértékben a bérleti díjak, 12,7 százalékkal kerültek lejjebb éves szinten. Balogh László szerint „a korábbi években ezek a kerületek – többek között az V., a VI. és a VII. – voltak a legdrágábbak, azaz a magasabb árszintről nagyobb mértékű volt a zuhanás. Az ezekben a sztárkerületekben végbement csökkenésben főszerepet kapott, hogy az ezer főre jutó kiadó lakások száma augusztusban messze ott volt a legnagyobb, ez pedig a bérlőknek kedvez.”

Több éve nem voltak ilyen olcsón elérhetőek az albérletek

A lakbérindex az országszerte elérhető kiadó lakások bérleti díjának augusztusi változását mutatja, de az Ingatlan.com adataiból kiderül az is, hogy szeptember végén átlagosan 140 ezer forintért lehetett használt lakást bérelni Budapesten. „Ez egyben azt is jelenti, hogy több mint három évvel ezelőtti szintre süllyedt az átlag. Legutóbb hasonlóan olcsón 2017-ben és korábban lehetett albérlethez jutni a fővárosban” – emelte ki az Ingatlan.com szakértője.

Szeptember végén a legdrágább városrészek közé tartozó V. kerületben 180 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, a XIII. kerületben 140 ezer forintot kérnek a tulajdonosok. A legolcsóbb a viszonylag szűk kínálattal rendelkező XXIII. kerület, ahol az átlagos díj 100 ezer forint. A KSH–Ingatlan.com lakbérindex legfrissebb (augusztusi) összefoglalója itt tekinthető meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!