Száztízen dolgoztak együtt négy bűnszervezetben, milliárdos adócsalással vádolják őket

2020. október 5. – 08:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás és vesztegetés miatt vádat emelt 110 emberrel szemben, akik 2011 és 2018 között legalább négy adócsaló bűnszervezetet működtetve a költségvetésnek több mint 6 milliárd forint kárt okoztak, de ezt a vádemelésig teljes egészében megtérítettek.

A vádirat szerint a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság nyomozása kiderítette, hogy legalább négy bűnszervezet működött egymás mellett, amelyek támogatták egymást. Az ügy központi része egy dél-alföldi húsipari cég felhasználásával elkövetett adócsalás. A társaság irányítói egyúttal több külföldi cégnek is a tulajdonosai, ezért a nemzetközi kapcsolatok miatt a NAV és a főügyészség nemzetközi szervezetek – így az Europol és az Eurojust – bevonásával, külföldi hatóságokkal együttműködve göngyölítette fel az ügyet.

(A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja.)

A Bács-Kiskun megyében vágóhidat működtető cég kisebb mértékben saját munkaerővel, nagyrészt alvállalkozókkal dolgozott. Az alvállalkozók a szolgáltatásaikat áfával növelten számlázták ki. Ténylegesen azonban munkaerő kölcsönzés volt a felek között, ezért a bérmunka esetében az alvállalkozói szerződés valótlan tartalmú volt. Az volt a célja, hogy a foglalkoztatottak után az adó és járulék megfizetését elkerüljék, illetve hogy a húsipari cégnek áfás költségszámlákat „produkáljanak”. A színlelt ügyletek és az adóelkerülés haszonhúzója a húsipari cég volt, a munkaerőt biztosító társaságok ehhez nyújtottak segítséget.

A húsipari cég irányítói olyan vállalkozókat vettek igénybe, akik fiktív számlákkal kerülték meg az adófizetést, illetve a munkavállalókat valós fizetésüknél kisebb összegre jelentették be, így csökkentve járulék-költségeiket. Az alkalmazottak fizetésének egy részét ráadásul „adómentes” utalványban adták, amit szinte azonnal vissza is váltottak készpénzre, további adóforintokat csalva el a költségvetésből.

A NAV nyomozói 2018 áprilisától 11 akciót tartottak az ügyben, ezek során 217 helyszínen voltak házkutatások és lefoglalások. A nyomozó hatóság vagyonfelderítést is végzett: a több milliárd forintos kárt teljes egészében biztosították zár alá vételekkel. A zárolások nem csak belföldön voltak sikeresek, hanem a hatékony nemzeti együttműködésnek köszönhetően külföldi cégek vagyonát is érintették.

A húsipari cég irányítói nyolc év alatt összesen 6,1 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek. A cég tulajdonosai és az ügyvezető ezt az összeget a vádemelés előtt önként visszafizették a NAV-nak, ezzel a teljes kár megtérítették.

A bűnszervezet vezetői a bűnös úton szerzett vagyont bankszámlák közötti átutalással próbálták „tisztára mosni”, eltitkolva annak eredetét. Az adócsalásból származó haszonból a bűnszervezet vezetői több mint egymilliárd forintot osztalékként utaltak át egy, az érdekeltségükbe tartozó ciprusi cégnek, az összeg végül – kölcsönként feltüntetve – egy szintén hozzájuk köthető spanyol vállalkozás számláján landolt.

Az ügyben a NAV nyomozói egy olyan számlagyárat is lelepleztek, ami a megrendelők igényei szerint főként reklámról szóló fiktív számlákat állított ki. A fiktív számlákat befogadó 40 cég összesen másfél milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek. A számlabefogadó cégek közül többen az okozott kárt önként megtérítették.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 110 vádlottal szemben emelt vádat. Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással, pénzmosással és vesztegetéssel vádolják őket. A húsipari cég tulajdonosa és ügyvezetője jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, a tulajdonos szintén vádlott fia pedig letartóztatásban várja a tárgyalást.

Információink szerint a vádlottak között lehet az olasz-magyar húspápaként emlegetett Piero Pini is. Pini korábban a Honvéd labdarúgócsapat tulajdonosa is volt, húsfeldolgozó üzemei pedig elsősorban vágásra, csontozásra és darabolásra szakosodtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!