Hvg.hu: 280 milliót fizetett a külügy egy cégnek, amelytől át sem vette a gyorsteszteket

2020. szeptember 30. – 09:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

780 ezer eurót, vagyis nagyjából 280 millió forintot fizetett a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy cégnek olyan koronavírus-gyorstesztek beszerzéséért, amelyeket aztán a „megváltozott megrendelői igények folytán” át sem vett.

Mindezt a Hvg.hu tudta meg a közérdekű adatigénylés során megkapott dokumentumokból. A 280 millió forint annál a Pro Concept cégnél landolt, amely a 300 milliárd forintos lélegeztetőgép-beszerzésben is érdekelt volt valamilyen mértékben. A lap ugyanis eredetileg a lélegeztetőgépek beszerzéséről érdeklődött a külügynél, az ez ügyben küldött közérdekű adatigénylés során megkapott egyik szerződés passzusában szerepelt a gyorstesztekre vonatkozó megbízás.

Az viszont nem derült ki, hogy a Pro Concept pontosan mennyi és milyen terméket szerzett be összesen, mert a külügyminisztérium nem csatolta a szerződés mellékleteit.

A szerződésből kiderült az is, hogy a 280 milliót nem magukért a koronvítustesztekért fizette a külügy, hanem a „lemondásból és egyéb, a tárolásból eredő” költségek miatt, azt tehát nem tudni, hogy a 280 millió hogyan arányul a gyorstesztek árához.

A Hvg.hu a hiányosan kitöltött és megküldött közérdekű adatok miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult. A tesztekkel kapcsolatban feltett kérdéseikre a külügyminisztériumtól és a Pro Concepttől nem kaptak választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!