Rekordmértékben csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye

2020. szeptember 30. – 15:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az első két becslésnél és a piaci várakozásoknál kevésbé, de így is rekordmértékben csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye a második negyedévben az országot gyakorlatilag megbénító koronavírus-járvány miatt, írja az MTI.

A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által szerdán közölt harmadik, végleges becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) szezonális kiigazítással számolva 31,4 százalékos évesített ütemben csökkent április-júniusban, ami a legrosszabb érték a negyedéves GDP-adatok számításának kezdete, 1947 óta.

Ez a tényadat jobb az első és a második becslésben szereplő 32,9, illetve 31,7 százaléknál. Elemzők a második becsléssel megegyező értékre, 31,7 százalékos visszaesésre számítottak. Az első negyedévben 5,0 százalékos volt a csökkenés üteme.Éves összehasonlításban a második negyedévben 9,0 százalékkal csökkent, az elsőben viszont még 0,3 százalékkal nőtt a reál GDP.

Folyó áron számolva az amerikai GDP értéke 32,8 százalékkal, 2040 milliárd dollárral, 19 520 milliárd dollárra süllyedt április-júniusban. Az első negyedévben 3,4 százalékkal, 186,3 milliárd dollárral csökkent ez az érték.
A járvány példátlanul hosszú, 11 évig tartó expanziónak vetett véget, amikor is átlagosan 2 százalékos ütemben nőtt az amerikai gazdaság.

A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, 33,2 százalékos évesített ütemben csökkentek a második negyedévben, míg az előző negyedévben még 6,9 százalékkal estek vissza. A vállalati beruházások 27,2 százalékkal, az export 64,4 százalékkal, az import pedig 54,1 százalékkal csökkent, míg a kormányzati kiadások és befektetések 2,5 százalékkal emelkedtek.

A személyes fogyasztások árindexe 1,6 százalékkal csökkent az előző negyedévi 1,3 százalékos emelkedés után, az élelmiszerek és energiaáraktól megtisztított index pedig 0,8 százalékkal esett április-júniusban, míg az előző negyedévben 1,6 százalékkal nőtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!