Javította Budapest adósosztályzati besorolását a Moody's

2020. szeptember 29. – 23:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Budapest adósosztályzati besorolásának kilátását a Moody's Investors Service. A cég egyben megerősítette a magyar főváros deviza- és forintkötelezettségeinek „Baa3” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát, írja az MTI.

A kedd éjjel Londonban bejelentett döntés a nemzetközi hitelminősítő indoklása szerint tükrözi a rendszerszintű kockázati megítélés javulását, amelynek alapján a Moody's a minap Magyarország azonos szintű államadósság-osztályzatának kilátását is pozitívra javította.

A Moody's elemzése szerint a „Baa3” budapesti besorolás megerősítésének okai között van a város nagyon szilárd likviditási helyzete, ellenállóképes gazdasága és az is, hogy a koronavírus-járvány előtt mérsékelt volt Budapest adósságterhe. A hitelminősítő értékelése szerint ezek a tényezők lehetővé teszik, hogy Budapest legalább a következő két évben elviselje a működési teljesítmény jelentős romlásából eredő sokkot.

A Moody's várakozása szerint a város bruttó működési egyenlege az idén jelentősen romlik. A hitelminősítő szerint a működési szintű bevételekhez mért, ugyancsak működési szinten számolt deficit 2020-ban 23 százalékra bővül, és 2021-ben is negatív marad, mindenekelőtt az adóbevételi kiesések és a működési kiadások járulékos növekedése miatt.

Mindezt egybevetve a Moody's azzal számol, hogy Budapest finanszírozási hiánya a teljes bevételi összeg 35 százalékának felel meg az idei év egészében, de jövőre ennek a szintnek a felére csökken. Bár a magyar főváros likviditása a 2020-2021-es időszakban jelentősen szűkül, továbbra is nagyon magas lesz a hasonló adottságú és besorolású városokéhoz képest, és ez komoly védőtartalékot biztosít a nyomott bevételekkel jellemzett időszakokban – áll a Moody's keddi londoni elemzésében.

A cég az adósmegítélési erősségek között kiemeli azt is, hogy Budapest gazdasága sok lábon áll és túlteljesíti az ország egészének gazdasági mérőszámait. Budapest az ország gazdasági csomópontja, a magyar hazai össztermék (GDP) 37 százalékát állítja elő, és az egy főre jutó GDP-értéke az országos átlag kétszerese. Ugyanakkor a várost a nemzetgazdaság egészéhez hasonló gazdasági sokk éri az idén.


A hitelminősítő a magyar gazdaságban az idén 5,5 százalékos visszaesést, jövőre 4 százalék körüli növekedést vár. A budapesti osztályzat kedden bejelentett javításának előzményeként a Moody's pénteken ugyancsak pozitívra javította az addigi stabilról Magyarország azonos, vagyis „Baa3” szintű államadós-besorolásának kilátását, megerősítve egyben a szuverén osztályzatot.

A magyar osztályzat kilátásának javítását azzal indokolták, hogy jóllehet a koronavírus-járvány várhatóan jelentős negatív hatást gyakorol a magyar gazdaságra, a gazdasági és a pénzügyi erőre gyakorolt hatás azonban valószínűleg nem lesz annyira markáns, mint az Európai Unió más térségeiben. A Moody's arra számít, hogy 2021-től újrakezdődik a magyar költségvetési és államadósság-mérőszámok évek óta tartó javulási folyamata.

A cég kedden Londonban bejelentette, hogy az OTP Bank, az Erste Bank Hungary Zrt., a K&H, a Raiffeisen Bank Zrt. és az MFB egyaránt „Baa3” szintű hosszú távú, illetve Prime 3 szintű rövid futamú devizaosztályzatainak kilátását szintén pozitívra javította, ugyancsak a magyar államadós-besorolás kilátásának javításával összefüggésben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!