Már pozitív a magyar adósosztályzati kilátás a Moody's szerint

2020. szeptember 26. – 08:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Magyarország „Baa3” szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolásának kilátását pénteken a Moody's Investors Service. A cég egyben megerősítette a szuverén besorolást, jelentette az MTI.

A Moody's indoklása szerint Magyarország ugyan várhatóan jelentős negatív hatást gyakorol a gazdaságra a koronavírus-járvány, ugyanakkor a gazdasági és a pénzügyi erőre gyakorolt ilyen hatás nem lesz annyira markáns, mint az Európai Unió más térségeiben, valamint az is közrejátszott, hogy a magyar gazdaság a „Baa3”, illetve az eggyel jobb, „Baa2” besorolású gazdaságokhoz képest is erős teljesítményt mutatott az elmúlt időszakban, és ez várható a továbbiakban is.

Az előrejelzés kitér a magyar GDP-adatokra is: a londoni elemzőcég szerint 2020-ban 5,5%-os csökkenés várható reálértéken, 2021-ben pedig 4%-kal emelkedik majd a GDP. A cég azzal számol, hogy a magyar gazdaság reálértéken számolt növekedési üteme 2022-től visszatér a növekedési potenciál szintjére, és a GDP-érték a 2022-2024 közötti időszakban 3,5 százalék körül növekszik éves átlagban.

Szintén pozitív jelként értékelte a Moody's, hogy a legutóbbi, 2018-as felminősítése óta a magyar kormány eredményeket ért el az államháztartás konszolidációjában, és az államadósság csökkenése mellett erősen növekedett a magyar gazdaság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!