Hol vannak a színes zöldségek ősszel? Ezen a tepsin!
2024. november 9. – 10:02
Ősszel minden szürke lesz, nincs semmi a piacon, csak káposzta meg répa, mondják, és ez nem is igaz. Sütőtökök, céklák, mindenféle káposzták, hüvelyesek, színes az ősz és a tél is, csak kicsit jobban utána kell menni. Nem csak az a jó, ha a boltban kapható egyfélén túl valamilyen különlegesebb répát, céklát, káposztát, krumplit sikerül vadászni, néha már önmagában az elég, ha minél többfélét sikerül egymás mellé tenni. Többek között erről is szól e heti gasztronómiai műsorunk, az Ízfokozó, amiben Horváth Boldizsárral szezonalitásról, sokféleségről és a bolti zöldségek ízének eltűnéséről is beszélgettünk.
Az elméletet gyakorlatba most egy olyan tepsis egyveleggel igyekszem átültetni, amin csak szezonális, illetve ahol lehet, a mindenhol elérhetőtől picit eltérő fajta zöldségek találhatók. Hokkaido tök, aminek erős, édes, szinte gesztenyés íze van, fodros kel, homoki bab, egy házi kápiakrém, sárga színű cékla.
Amikor egyszerre sül sokféle zöldség, akkor arra próbálok figyelni, hogy a különböző keménységűek sülési idejét valahogy összehangoljam. Vagy úgy, hogy amit kell, külön előkezelek – jelen esetben ez a bab, amit előfőztem – vagy pedig a zöldségek vágási méretével játszom. A sütőtök hamarabb megpuhul, mint a cékla, ezért azt nagyobb darabokban hagytam, a fodros kel pedig, mivel az állagát furcsa módon sokáig megtartó zöld levelesről van szó, elég volt rátépkedni az egészre, mégsem vált péppé a végére.
Őszi zöldségtepsi
Alapanyagok:
- egy kisebb hokkaido tök
- 2 evőkanál paprikakrém (lehet csípős is, de sima ajvár is jó)
- 200 gramm főtt homoki bab (lehet bármilyen más bab-csicseri-lencseféle)
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- 4-5 nagy levél fodroskel
- 2 fej sárga cékla
A tetejére:
- feta vagy más sós, morzsolható sajt
- friss zöldfűszerek
Egy nagy sütőtepsit kibélelek sütőpapírral, a sütőt előmelegítem 190 fokon. A tököt kétujjnyi szeletekre vágom, magjait kikaparom. A tepsire fektetem őket és egyenletesen lekenegetem a paprikakrémmel. Rászórom a babot. Egy külön tálba teszem a meghámozott és felkockázott céklát és az összetépkedett fodros kelt. Meglocsolom az olajjal, sózom, borsozom és elkeverem.