Szőlőlevélbe ágyazott töltött káposzta az év strandétele

2024. július 31. – 12:16

Szőlőlevélbe ágyazott töltött káposzta az év strandétele
A Mesés nyári töltött káposztája, a győztes strandétel – Fotó: Heim Alexandra

Másolás

Vágólapra másolva

Egy keddi, Balaton körüli utazás keretében lezajlott az Év Balatoni Strandétele verseny 2024-es döntő zsűrizése. A tó körüli gasztronómiai vállalkozókat tömörítő Balatoni Kör tagjaiból, séfekből és gasztroújságírókból (soraik közt a Telex munkatársával) álló zsűri olyan ételeket keresett, amik jó minőségűek, jó ár-érték arányúak, képesek megújítani a strandok gasztronómiáját, alapanyagaik lehetőleg helyi termelőktől származnak, nem kell hozzájuk bonyolult konyhatechnológia és egészségesek. A végcél, hogy a győztes ételek elterjedjenek, inspirálják a tó menti büféket és bisztrókat, ezáltal szélesítve a kínálatot a lángos-hekk-kolbász vonalról.

2015-ös indulásakor az Év Balatoni Strandétele verseny még csak egy fő kategóriával rendelkezett, kilenc évvel később pedig már hattal (amiből természetesen azt nem osztják ki, aminek megfelelő nem jutott a döntőbe). És akkor jöjjön a lényeg:


Az év balatoni strandétele 2024-ben a balatonlellei Mesés nyári töltött káposztája lett.

A Mesés Facebook-oldalán a verseny céljának megfelelően meg is osztotta a receptet. Dióhéjban úgy készül a töltött káposztájuk, hogy szőlőlevelet és káposztát fermentálnak, majd a ledarált, ízesített bárányhúst szőlőlevelekbe töltik. Vajon póréhagymát fonnyasztanak, amire megy a káposzta, amire a töltelék, amire megint káposzta. A báránycsont alaplevével felengedik, majd szmókerben 170-180 fokon másfél órát sütik, végül jöhet a tálalás. Az étel 4750 forintba kerül.

Pár éve már megkülönböztetik az év büfé- és bisztróételét (hogy a dolog bonyolultabb legyen, bármelyik elnyerheti a fődíjat, így a Mesés töltött káposztája most egyben a bisztró kategória nyertese is lett). Az év büféételét az alsóörsi Olíva Büfé szolgáltatta, Pisztáciapesztós lángosuknak még a tésztájába is kerül pisztácia, a topping pedig pirított pisztácia, parmezán sajt, koktélparadicsom és bazsalikom. Ára 2500 forint.

A pisztáciás pesztós lángos – Fotó: Heim Alexandra
A pisztáciás pesztós lángos – Fotó: Heim Alexandra

Kiosztotta a zsűri az év stranddesszertjét is, amit a zamárdi Tiki Beach Bisztró többféle ízesítésű gyümölcsös tarhonyapudingja érdemelt ki, 2650 forintba kerül egy kehelynyi belőle. Az év vegetariánus/vegán strandétele a badacsonyörsi Vánkos Grillezett patisszon, kukoricahabbal nevű fogása lett 3650 forintért. A 2024-es év felfedezettje díjat pedig egy erdélyi receptek alapján dolgozó siófok-sóstói kürtőskalácsos, a Julcsi Kalácsodája vitte el (ők egyébként sajtos-baconos kaláccsal és liofilizált málnás kürtőssel neveztek).

Tarhonyapuding – Fotó: Heim Alexandra
Tarhonyapuding – Fotó: Heim Alexandra

2023-ban a balatonalmádi Terasz által készített, Balatoni nyelves fantázianevet viselő, helyi termelőtől származó marhanyelvből készült és lepénykenyéren tálalt étel nyerte a fődíjat. A legjobb bisztró kategória nyertese ekkor a Hideg tökfőzelék feltétlenül nevű étel lett, amivel a balatonboglári Gianpierros Étterem nevezett. A vegetáriánius kategóriát az alsóörsi Fogas Bisztró nyerte Zellerraviolijával, az év felfedezettje pedig a Balatonmáriafürdői Lángos World lett. Ekkor kiosztották az év jóárasított strandételét, ami a vonyarcvashegyi Party Hangulat Party harcsali nevű hortobágyi palacsinta újragondolása volt.

Árszintekről és Adriáról

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája közölte a balatonvilágosi eredményhirdetés után kiadott közleményben: „Ez a verseny a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetése Európában. Idén 40 nevezett étel volt, ami abszolút rekord, így minden korábbinál erősebb mezőnyből kellett kiválasztani a döntőbe továbbjutókat, majd végül azok közül is a legjobbakat.” Kardos szerint a balatoni gasztronómiára nem a túlárazás jellemző jelenleg, hanem „egyre keményebb
árverseny jellemzi, melyben az alapanyagárak inflációját sem tudják teljesen beépíteni áraikba a vendéglátóhelyek”. Hozzátette:

„a balatoni vendéglátásról hatvan éve az olcsó nyaralás képe élt generációkban, amihez képest minden piaci ár drágának tűnhet, miközben az euróban másfélszeres áron adott adriai fagylalt, vagy átszámolva akár 20 százalékkal drágább éttermi számla egy tengerparton sokak számára olcsóbbnak tűnhet.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!