Felkerült a bagett az UNESCO szellemi világörökségi listájára

2022. november 30. – 15:26

Felkerült a bagett az UNESCO szellemi világörökségi listájára
Egy nizzai pék mutatja frissen sütött bagettjeit november 28-án – Fotó: Eric Gaillard / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva


Szerdán felkerült a bagett az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

A párizsi székhelyű szervezet a bagett kézműves készítésének módját és fogyasztásának kultúráját vette fel a világörökségi listára, nem magát a terméket, mivel az UNESCO a megőrzendő hagyományokat ismeri el – írja az MTI.

A döntés „a francia életmódot ünnepli: a bagett mindennapi rituálé, meghatározó eleme az étkezésnek, az étel megosztásának és az együttélésnek a szinonimája. Fontos, hogy ez a tudás és ezek a társadalmi hagyományok fennmaradjanak” – mondta Audrey Azoulay, az UNESCO vezetője.

Egy legenda szerint Napóleon pékjeinek ötlete volt a hosszúkás forma, hogy a csapatok könnyeben tudják a kenyeret szállítani, mások szerint igazából osztrák eredetű, egy August Zang nevű pék találta fel.

A francia kulturális minisztérium márciusban jelölte a bagettet a listára. Közleményükben azt is írják, hogy Franciaországban a pékségek száma folyamatosan csökken, elsősorban vidéken: míg 1970-ben 55 ezer házilag készült péksüteményeket árusító pékség volt az országban (790 lakosként egy), addig most már csak 35 ezer (kétezer lakosként egy), és a szerepüket gyakran az üzemileg, adalékanyagokkal készített bagett váltotta fel.

A bagettsütés speciális ismereteket és technikákat igényel: a nap folyamán kis adagokban sütik, és az eredmény a hőmérséklet és a páratartalom függvényében változik – olvasható az UNESCO oldalán.

A francia pékszövetség 2018 decemberében javasolta Emmanuel Macron elnöknek, hogy támogassa kezdeményezésüket azzal, hogy felveszik a bagettet az UNESCO-világörökségi listára. A szervezet szerint a XX. század elején megjelent, lisztből, vízből, sóból és élesztőből készült péksütemény az Eiffel-toronnyal együtt Franciaország legfontosabb jelképévé vált, és ezért helye lenne a világörökségi listán. A bagett mellett a párizsi háztetők és a Biou d'Arbois elnevezésű, középkori eredetű ünnepség pályázott Franciaországból.

Az UNESCO szellemi világörökségének listájára évente közel száz új jelölt kerül fel hosszú pályázat után, amelyeknek először a nemzeti örökségi nyilvántartásba kell bekerülniük, majd az adott ország kormánya mutathatja be őket az UNESCO illetékes bizottságának.

Az UNESCO 2018 decemberében a nápolyi pizzasütők mesteri szaktudását (a pizzatészta pörgetését a levegőben) vette fel a világ szellemi örökségének listájára, miután kétmillió ember kérte ezt petícióban.

A szellemi világörökségi lista már több mint 130 ország mintegy 600 hagyományát tartalmazza.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!