Még nyelnek egyet
2023. december 9. – 22:21
Több mint 1300 éve halásznak Japánban kormoránokkal, de lassan teljesen ellehetetlenülni látszik ez az igazából már csak turistalátványosságként élő mesterség. Nem meglepő módon maga az ember ennek az oka. A túlszabályozott folyómedrek átalakították a halak élőhelyeit, így ezek eltűnőben vannak, és ellenük dolgozik a klímaváltozás miatt felmelegedő víz és az egyre kiszámíthatatlanabbá váló vízjárás is. Néhány család még kitart a kormoránhalászat mellett, de érthetően nem túl derűlátók.
A kivesző kormoránhalászatról és problémáikról a Reuters készített anyagot a The Wider Images rovatába, ennek felhasználásával készült a mi cikkünk is.
Ha ma Magyarországon egy tógazda vagy halászati szakember meghallja azt a szót, hogy kormorán, görcsbe rándul a gyomra. Az itthon kárókatonaként is ismert madarat nagy halpusztítóként tartják számon, így megpróbálják távol tartani a halastavaktól, de az ökológiailag értékesebb vizektől is. Az alapvetően tengerhez kötődő kormorán nagyobb létszámban telente jelenik meg Magyarországon, és fogyaszt halakat tonnaszámra, de a savas ürülékével is tud károkat okozni. Egy összetett ökológiai problémával állunk szemben, amelynek egyaránt része a klímaváltozás, és az is, hogy milyen állapotban vannak az élővizeink.
Hogy halevésre specializálódott a csapatokban vadászó madár, azt az ember megtanulta kihasználni is. Csak azt kellett elérnie, hogy ne nyelje le a kormorán a zsákmányt.
A kormorános halászat végtelenül egyszerű, miközben valahol kegyetlen is. A halász kívülről egy gyűrűt, hurkot illeszt a madár nyakára, ami megakadályozza, hogy a nyelőcsövén lecsússzanak a nagyobb méretű halak. A pórázon tartott, zsákmányt szerző kormoránok nyelőcsövéből aztán a halász kiveszi – gyakorlatilag kihányatja velük – a halakat, amelyeket aztán már árulhat is a piacon vagy viheti a konyhára. Hogy a madarak együttműködők legyenek, a nagyobb halakért cserébe, amolyan jutalomfalatként, a torkukon lecsúszó kishalat kapnak, így ösztönösen visszamennek a csónakhoz.
A legtöbb vízimadárral ellentétben a kormoránoknak nincs faggyúmirigyük, így a tollazatukat nem tudják vízlepergető réteggel bevonni. A tolluk teljesen átnedvesedik, ezért látni gyakran szárítkozó, szárnyukat kitáró madarakat.
A kormoránhalászatnak Japánban és Kínában van a legnagyobb tradíciója, de Európában és Dél-Amerikában is ismert ez a módszer. Angliában és Franciaországban is voltak nyomai, ahogy Görögországban és Észak-Macedónia területén is halásztak így. Egykor jól jövedelmező iparág volt, de Japánban manapság már csak a turizmus tartja életben.
Az ukai (ez a kormoránhalászat japán neve) egyik utolsó színtere a Nagara folyó, amelyen még több település halászai működnek. A biztos fogás ma már egyre kiszámíthatatlanabb. Az árvízvédelmi gátak közé szorított folyó medre megváltozott, a korábbi nagyobb köveket, amelyek között a zsákmányként szolgáló japán édeshal rejtőzött, felváltotta a homok és kavics, miközben a hevesebb esőzések olyan áradásokat is okoztak, amelyek korábban ismeretlenek voltak errefelé.
„Mindennap kimegyek a folyóra, érzem a változásokat” – mondta a Reutersnek Adacsi, aki közel négy évtizede halászik kormoránokkal a Gifu prefektúra Oze városában. A mesterségre külön szavuk van: usó (usho).
Tudományos kutatások is igazolták a halászok tapasztalásait, valóban kevesebb a hal. Egyrészt a Nagara vízhőmérséklete magasabb lett, 30 Celsius-fokot is mértek benne, és ez egy hónappal eltolta az édeshal ívási időszakát. A mederben lévő sziklák hiánya táplálkozási problémákhoz is vezetett, hiszen a halak által fogyasztott algák is ezeken érzik igazán jól magukat.
A kormoránokkal a már említett édeshalra, ajura vadásznak, amelynek a húsa a leírások szerint valóban édeskés, a szaga pedig a görögdinnyéére emlékeztet. Ennek némileg ellentmond, hogy ez a halfaj rendszertanilag a bűzöslazac-alakúak rendjébe tartozik.
Egy-egy usó általában tíz-tizenkét madárral halászik egyszerre, de ennél valamennyivel többet tartanak, otthonaikban általában külön medencéket is építenek a madaraiknak. Egy kormorán halászati képzése két-három évig is tarthat, a fiatalabb példányok képesek tanulni az idősebbektől. Noha a módszer akár állatjólléti kérdéseket is felvethet, az usók azonban nem munkaeszközként, sokkal inkább partnerként vagy családtagként tekintenek a madarakra.
Az édeshalra májustól októberig naplemente után érdemes vadászni. A csónakokról belógatott kandeláberek fényétől megriadnak a halak, fedezékükből kibújva pedig könnyű zsákmányává válnak a víz alatt gyorsan úszó, csapatban is dolgozó kormoránoknak. Egy halász egyszerre 10-12 madarat is kivihet csónakján.
Az áradások nemcsak a halfogást nehezítik meg, hanem a turizmust is gátolják. A vadabbá váló folyóra nem lehet biztonsággal kiengedni a kormoránnéző hajókat, többször teljesen törlik is ezeket a járatokat, ez pedig bevételkieséssel jár.
Az édeshalat afféle street foodként is szokták fogyasztani, faszénen, hurkapálcára rátűzve grillezik, de ünnepeken is asztalra kerülhet, tempurabundában is sütik. Ezt a halat kizsigerelni sem kell, mert a belsőségei is fogyaszthatók. A kormoránok által kifogott halmennyiség csekély, abból nem lehet megetetni minden vendéget, így vendéglőjébe Adacsiék családja is egy modern módszerekkel dolgozó halásztól vásárol édeshalat.
Azt a japán turisztikai ügynökségek is érzik, hogy nagyon sérülékeny a kormoránhalászat, így egyre több attrakciót építenek köré. Már a partról, kilátóteraszokról is lehet követni a halászatot, az édeshal elfogyasztását pedig még ceremoniálisabbá tették, a felszolgálásában gésák is részt vesznek.
A kormoránokkal való halászat apáról fiúra öröklődik, olyan tisztség, amely a Császári Udvartartási Ügynökség is számon tart. Nem véletlen, hogy az év első fogását mindig elküldik Tokióba, a császári udvarba. Tíz évbe is telhet, míg valaki a szakma mesterévé válik, de már nem túl népszerű ez a munka. Adacsi 22 éves fia is informatikusként dolgozik, de szeretné továbbvinni a hagyományokat.
„Szeretném, ha a fiam örökölné a munkámat, de nehéz megélni belőle. Ha már nem tudunk halat fogni, a motivációnk is elvész, és nincs értelme annak, amit csinálunk” – mondta Adacsi.
A jövő bizonytalan, Adacsi így inkább hátrafelé tekint, és gyakran imádkozik az usó ősei tiszteletére állított szentélynél.
Szerencsére a Nagara a japán Császári Udvartartási Ügynökség fennhatósága alá került, ez lehetővé teszi, hogy ne települjenek szennyező iparágak a folyóra. A tiszta víz nélkül ugyanis nem élnek meg a moszatok, azok nélkül az édeshalak, ha pedig azok nem volnának, már a kormoránhalászat is a feledés homályába veszett volna.