Bármit elégetnek, ami adhat egy kis meleget

2021. november 4. – 20:59

Bármit elégetnek, ami adhat egy kis meleget
Fotó: Mónus Márton

Másolás

Vágólapra másolva

Vannak Magyarországon olyan részek, ahol napi gondot jelent a lakóházak fűtése. A Sajó-völgyben sokan töltik azzal a napjaikat, hogy éghető anyagokat szerezzenek. A kényszer szülte egész napos tevékenység viszont csak újabb bajokat ránt magával. Előfordul, hogy elhagyott épületeket hordanak szét, tüzelő lesz a gumiabroncs, a PET-palack, a kidobott rongy és bármi, ami lángra kap.

Ha a Borsod megyei Sajó-völgyben beköszönt a fagy, akkor egyszerre mindent elborít az elviselhetetlen szmog. Magyarországon évente 8-10 ezer ember hal meg a vártnál korábban, mert olyan helyen él, ahol a levegő minősége kimondottan rossz, a leginkább érintett terület pedig Észak-Magyarországon, a Sajó mentén fekszik. Telente itt a szálló por mennyisége mindig átlépi az egészségügyi határértéket. Az itt élő emberek ilyenkor szó szerint fulladoznak.

A legfőbb ok nyilvánvalóan a szegénység. Ha nincs pénz, akkor sok mindenre nincs. Ezeken a településeken a bajok ott kezdődnek, hogy a házak szigetelése egyáltalán nem megfelelő, a fűtés maga eleve gazdaságtalan. Az itt élő emberek bármit hajlandók elégetni azért, hogy egy kicsit megmelegedjenek. Nehéz kívülről megakasztani ezt az ördögi kört, ahol sokszor arra megy el minden energia, hogy éghető anyagok után kutakodjanak. A napi portyák gyakran vezetnek veszélyes helyekre is: elhagyott meddőhányókba, maguk ásta, bizonytalan falú gödrökbe ereszkednek le hátramaradt szén után kaparászva.

Ha van pénz tüzelőre, akkor is csak a környező bányák rossz minőségű, olcsó szenére futja. A tűzifával való fűtés sem a legkorszerűbb, ráadásul abból kevés van, amit az önkormányzatok szociális alapon szétoszthatnak a rászorulók között. És ez a terület a téli ködpárna alatt kimondottan rosszul szellőzik, ráadásul nagy a teherautó-forgalom is. A szmog gyakran Miskolctól Puntokig ér, ilyenkor szellőztetni sem szabad. Megoldás nincs, az utóbbi időben pedig csak olyan segítség érkezett, ami a problémának kizárólag a felületét kapargatja: néhány, légzésnehézséggel küzdő beteg légzésjavító készüléket kapott.

A 35 év alatti magyar fotográfusoknak alapított Hemző-díjra a zsűri a neves szakemberek által javasolt jelöltek közül Mónus Márton szabadúszó fotóriportert választotta 2021-ben. Indoklásuk szerint a díjazott azon kívül, hogy már korábban kétszer is (2018-ban és 2019-ben) a döntősök között szerepelt, fontos társadalmi kérdésekkel foglalkozik, hosszú távú munkáit egyre magasabb színvonalon végzi. A Hemző Károly Alapítvány díját a Capa Központban adják át, az elismeréssel kiállítási lehetőség, oklevél és pénzjutalom is jár. Mónus Márton az itt látható sorozaton kívül még két másik anyagot is benyújtott a pályázatra.

Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton

A tavalyi győztes Végh László volt, akinek Ottóról, a pásztorfiúról szóló sorozatát októberben mutattuk be.

Kedvenceink