Szombat Éva nyerte a Capa-nagydíjat Orgazmust kérek, nem rózsát című fotósorozatával

2021. október 21. – 22:21

frissítve

Szombat Éva nyerte a Capa-nagydíjat Orgazmust kérek, nem rózsát című fotósorozatával
Egy fotó az Orgazmust kérek, nem rózsát című sorozatból – Fotó: Szombat Éva

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat Éva nyerte a Capa-nagydíjat Orgazmust kérek, nem rózsát című sorozatával, olvasható a Robert Capa Fotográfiai Központ blogján, ahol a sorozat képei is megnézhetők.

A Capa-nagydíjat minden éven olyan kiemelkedő tehetségű fotográfus kapja, aki szakmailag megalapozott múlttal is rendelkezik, és társadalmat gazdagító kreatív műveket alkot. A díjjal és az azzal járó hárommillió forinttal az alkotók további fejlődését ösztönzik.

„Huszonkilenc éves koromban megvettem életem első vibrátorát. Mindig is izgatta a fantáziámat, hogy milyen lehet egy ilyen tárgy, de túlságosan szégyenlős voltam hozzá. A stabil párkapcsolatomban ez a gátlás elmúlt. Játszottam egyedül, játszottunk együtt, elkezdtem kinyílni. Ezt az első vibrátort lefotóztam, posztoltam, sőt, ki is állítottam. Rettegtem attól, hogy mit fognak gondolni mások, de nem dőlt össze a világ. Egész életemben jobban érdekelt a szexualitás, mint amennyire bevallottam magamnak. Azt hittem, hogy a lányoknak ezzel nem illik nyíltan foglalkozni. Egészen addig gondoltam ezt így, amíg nem találkoztam olyanokkal, akik tabuk nélkül beszéltek szexről, maszturbálásról, orgazmusról, csiklóról, pornóról, fantáziákról. Felszabadító érzés volt közéjük tartozni” – írta Szombat Éva, aki 2017-ben adott fel hirdetést, hogy olyan alanyokat találjon, akik szívesen megmutatnák szexjátékaikat.

A hirdetésre sokan jelentkeztek, és szégyenérzet nélkül beszéltek is neki a szexualitásról. A képek mellett interjúkat is készített, amelyek mély traumákat is felszínre hoztak.

„Az évek során rengeteget változott a viszonyom a szexualitáshoz, és vele együtt a projekt is. Egyre kevésbé volt fontos a tárgy, sokkal jobban érdekelt a tulajdonos és az ő története. Arra kerestem a megoldást, hogyan lehet eljutni odáig, hogy valaki levetkőzze a szexualitással kapcsolatos szégyent, legyőzze a társadalmi konvenciókat és megszabaduljon a káros, örökölt mintáktól. A játékok jelentették a kulcsot az őszinte kommunikációhoz” – írta a Capa-nagydíjas fotóművész.

Az idei Capa-nagydíj mellett a zsűri döntött arról is, hogy ki az a három fotográfus, aki ösztöndíjasként pályázhat majd a 2022-es nagydíjra. A legjobb háromba Móricz-Sabján Simon és Horváth Katalin Fanni mellett bekerült a Telex munkatársa, Barakonyi Szabolcs is. Őt a Forenzikus esztétika című pályaművéért díjazták. A három ösztöndíjas egy év múlva, 2022 októberében számol majd be a jövő évi zsűrinek projektje előrehaladtáról, és így közülük kerül majd ki a nagydíjas alkotó, aki 3 millió forintot vehet majd át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!