Jó lehet a karácsony tárgyi ajándékok nélkül is

2021. december 11. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Deutsche Welle magyarországi riportjában bemutat két fiatalt, akik a tárgyi ajándékmentes karácsonyt preferálják.

Ildikó könnyekkel a szemében meséli, hogy tavaly a koronavírusjárvány miatt a közös karácsonyozás helyett sétálni ment a családjával. Az ünneplés lemondása azért is volt fájdalmas számára, mert korábban a közös étkezéssel ünnepeltek karácsonykor, ajándékok nélkül.

Kolina is a hagyományostól eltérően ajándékoz az ünnepekkor, ugyanis zöld életmódja miatt nem akar tárgyakat felhalmozni, inkább közösen eltöltött időt kér és ad karácsonykor: színház- és koncertjegyeket vesz online, így feleslegesen nem terheli a környezetet papírhulladékkal sem.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete hasonlóan gondolkodik a karácsonyról, szerintük az adományozás is jó megoldás. Ez jó a bolygónak, mert kevesebb tárgy, kevesebb hulladék keletkezik, és azoknak a szervezeteknek is jó, akik plusz bevételhez jutnak.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom