Máig nem tudni, miért landolt a bokszmeccs kellős közepén a megszállott siklóernyős

2024. október 14. – 04:59

Máig nem tudni, miért landolt a bokszmeccs kellős közepén a megszállott siklóernyős
James Miller, azaz Fan Man, mielőtt megrohamozná a Holyfield vs. Bowe nehézsúlyú meccs közönsége – Fotó: Holly Stein / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy nehézsúlyú meccs volt, de én voltam az egyetlen fickó, akit kiütöttek” – mondta később Jason Miller arról az esetről, amikor 1993 novemberében siklóernyővel és egy hátára szerelt propellerrel bezúgott Evander Holyfield és Riddick Bowe bokszmeccsének kellős közepébe.

A meccset egy nyitott stadionban tartották, a hetedik menetben pedig egyszer csak az égből lepottyant Miller. Senki sem tudta, hogy egész pontosan mit kell csinálni, bár mivel Bowe sarkába esett, Bowe cimborái azonnal elkezdték elkalapálni az amúgy sisakot viselő Millert, akinek az ernyője beleakadt a ring feletti lámpákba, és pont sikerült elkerülnie a szorítót.

A közönségben ott volt Louis Farrakhan, az Iszlám Nemzet vezetője is, a körülötte ülők egy pillanatra azt gondolták, hogy merénylet készül a szervezet feje ellen, szóval ők is beszálltak a verekedésbe. Demi Moore szintén ott ült, és azt kérdezte, hogy ez a show része-e.

Nem volt az. Millert – eszméletlen állapotban – kivitték a közönség soraiból, kórházba került, majd onnan a rendőrségre, ahol veszélyes repülésért tíz nap elzárást és négyezer dolláros pénzbüntetést kapott. A meccs 21 perces szünet után folytatódott. Evander Holyfield később azt nyilatkozta, hogy azért nem tudja őszintén élete legfurább meccsének nevezni, mert nem sokkal később Mike Tyson kiharapott egy darabot a füléből. Miller rögtön megkapta a becenevét: ő lett Fan Man, a Propellerember. A meccset amúgy Holyfield nyerte.

Az eset után nem sokkal Miller sajtótájékoztatót adott, aminek a leírása rögtön az egyik kedvenc sajtótájékoztató-tudósításom lett, amit valaha olvastam. Miután a férfi szombaton megszakította a meccset, a Herald-Journal beszámolója szerint hétfőn kiküldött egy faxot az összes nagyobb újságnak. A faxban az állt, hogy nagyon szívesen válaszol az újságírók kérdésére, de csak egy titkos helyszínen, amit akkor árul el, ha az újságok cserébe egy válaszfaxban megígérik, hogy egy segélyszervezetnek adományoznak.

Az újság szerint egy amerikai és egy svéd újságíró, valamint egy amerikai tévéstáb vállalta a feltételeket. Las Vegas egyik repterénél, hajnalban volt a találka. Ahol nem Miller várta őket, hanem egy brit férfi, aki egy dzsipben negyven percig szállította az újságírókat, majd letért az országútról, egyenesen a sivatagba. A semmi közepén ott várta őket James Miller, teljes ejtőernyős felszerelésben.

Miller az ígéretével ellentétben nem volt hajlandó kérdésekre válaszolni, bár ez így ebben a formában pontosan nem igaz: saját magának tett fel kérdéseket, amiket saját magának megválaszolt. A Sun újságírója így írta le a beszélgetést:

Kérdés: Fan Man landolása a ringben szándékos volt, vagy baleset?

Válasz: Nem volt szándék a Caesars Palace közelében landolni. Műszaki hiba miatt történt az egész.

Kérdés: Bárki más részt vett még ebben?

Válasz: Nem, senki.

Kérdés: Hogy van a szervezetem, miután szombat este megvert a tömeg?

Válasz: Amint látják, szinte egy karcolás sincs rajtam.

Kérdés: Honnan szálltam fel?

Válasz: A földről, nagyjából tizenkét mérföld távolságból.

Kérdés: Mi a neve annak a masinának a hátamon?

Válasz: Ez egy úgynevezett pagojet.

Kérdés: Milyen nehéz?

Válasz: 48 font súlyú.

Kérdés: Lehet irányítani?

Válasz: Lehet.

Miller ezek után egy szót sem mondott, hanem beindította a masinát a hátán, nekifutott, majd felszállt. Tett pár kört az újságírók felett, integetett, majd elrepült a hegyek fölé.

Fan Man még többször felbukkant a levegőben, és jellemzően a földön is. A következő évben egy NFL-meccset zavart meg, de csak a levegőből, akkor a stadion közelében lévő parkban landolt. Átkelt az óceánon is, 1994 januárjában már Boltonban, egy angol kupameccsen zümmögött egyet a Bolton Wanderers és az Arsenal játékosai felett. Hét nap fogdára ítélték, és kitoloncolták az országból.

Nem kellett neki sok idő, hogy folytassa a dilit, 1994 februárjában a The Mall nevű út mentén repült. Ez az az út, ami összeköti a londoni Trafalgar teret a Buckingham-palotával. Az utóbbinak a tetején landolt is Miller, aki letolta a gatyáját, és megmutatta mindenkinek a zöldre festett alsótestét. A rendőrség elkapta, örökre kitiltották Nagy-Britanniából. A férfi azzal magyarázta az akciót, hogy az erőszak ellen tiltakozott, de hogy milyen erőszak ellen, és miért ilyen formában, nem derült ki.

Magyarázatot talán Miller testvére, Eric adott akkor, amikor új jellemezte bátyját, mint aki mindig szárnyalni akart, és aki teljesen kiszámíthatatlan volt. Ő is hallotta azt az elméletet, hogy James az erőszakellenessége miatt landolt a bokszmeccs közepén is, de Eric szerint inkább a társadalomból akart viccet csinálni, meg a társadalom elvárásaiból. James Miller mindenesetre sosem adott hivatalosan magyarázatot arra, hogy miért zavarta meg Holyfield és Bowe meccsét.

Miller Alaszkában nőtt fel, egy olyan házban, ami tizenkét mérföldre (nagyjából húsz kilométerre) volt a legközelebbi úttól, csak akkor költöztek be a Tok nevű városba, amikor a fiúk tinédzserek voltak. Az Anchorage-i Egyetemre járt, számítástechnikát tanult. A nyolcvanas évek végén Las Vegasba költözött, itt szerette meg a siklóernyőzést. A kilencvenes évek végén visszaköltözött az alaszkai Valdezbe, ahol először elkezdett egy számítástechnikai cégnél dolgozni, majd megalapította a sajátját. Egy kunyhóban élt az erdőben, vezetékes víz nélkül.

Egy nap fájdalmat érzett a mellkasában, ami kisugárzott a karjába is. Koszorúér-betegséget diagnosztizáltak nála, a dupla bypass műtét során komplikációk léptek fel, ezért megint műteni kellett. Az egészségi állapota rohamosan romlott, a pénzügyi állapota szintén, a cégét be kellett zárnia az orvosi költségei miatt, miközben a barátnője gyereket várt tőle. Pert fontolgatott a műtét miatt, közben Valdezből Anchorage-be költözött, ahol egy közüzemi vállalatnál kezdett dolgozni.

2002 szeptemberében nyoma veszett. Az autóját megtalálták az Alaszka déli partjainál található Kenai-félszigeten, de a férfinek hűlt helye volt. A keresést októberben lefújták. Következő év elején medvevadászok a sűrű bozótban megtalálták a holttestét.

Az akkori sajtóhírek nem közölték a halál okát – csak később derült ki, hogy James Miller, a Propellerember 39 évesen felakasztotta magát az alaszkai vadonban. Testvére később azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy habár Jamest Nagy-Britannia örökre kitiltotta az országból, volt egy olyan terve, hogy a hamvaiból egy kis fiolából a kedvéért elvisz oda.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!