Minden postás álma a lengyel kisváros, ahol csak egy utca van, de ott 6000 ember él

2024. április 15. – 05:03

Minden postás álma a lengyel kisváros, ahol csak egy utca van, de ott 6000 ember él
Fotó: Omar Marques / Anadolu / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Postásnak lenni nem könnyű munka. Korán kell kelni, sokat kell sétálni, és képben kell lenni a körzetünk minden kis utcájával, hogy minden lakó gyorsan megkapja a neki járó küldeményt. A lengyelországi Sułoszowa postásának viszont maga lehet az álom a munka: a közel 6000 fős település összes lakója ugyanabban az egy szál utcában lakik. Nehezítés, hogy ez az egyetlen utca 9 kilométer hosszú.

Sułoszowa Lengyelország déli részén fekszik, Krakkótól 45 perc autóútra, és sokáig valószínűleg a környékbelieken kívül nem igazán tudott senki a létezésükről. A település ugyanis papíron csak egy szimpla kisváros, ahol alapvetően mezőgazdasági munkából élnek a helyiek. 2023-ban azonban felkapott az internet egy drónfotót a városról, ami kicsit olyan, mint amikor az ember harminc percet játszott a Sim Cityvel, és nem akarta túlbonyolítani a dolgokat.

Fotó: Omar Marques / Anadolu / Getty Images
Fotó: Omar Marques / Anadolu / Getty Images

Ahogy a fotón is látszik, Sułoszowa egyetlen nagyon hosszú utcából áll, és a komplett település az út két oldalán él. 2017-ben egyébként hivatalosan 5819 fő volt a kisváros lakossága, amire egyes sajtóbeszámolók szerint a lengyelek Kis-Toszkánaként szoktak hivatkozni. A település szépségéhez nagyban hozzátesz, hogy minden telekhez jár egy hatalmas mezőgazdasági terület, ami madártávlatból egészen festőien néz ki.

A Daily Mail tavaly beszélgetett a helyiekkel is, akik kiemelték, hogy nagyon erős a helyi közösség, cserébe elég pletykásak is. Minden évben megtartják a krumpli-, illetve az eperfesztivált, és még egy 14. században, III. Kázmér parancsára épült kis vára is van a településnek. Az egyik helyi a brit lapnak azt is elmondta, hogy egészen addig nem is realizálta, milyen gyönyörű helyen él, amíg meg nem látta a légi felvételeket az otthonáról. Sułoszowát egyébként még a 16. században alapította egy arisztokrata származású katonatiszt, aki a lengyel királyi hadseregben szolgált.

A helyiek szerint a település kialakítása miatt csak autóval tudnak találkozni a 9 km hosszú út köré települt helyiek, azonban mindig vannak fiatalok a környéken, akik szívesen elszállítják az idősebbeket, ha azok megittak pár sört az ismerőseiknél. Mások is arra panaszkodtak, hogy taxi és tömegközlekedés híján elég macerás bejárni a környéket, egy család például arra panaszkodott, hogy 5 kilométert kellett gyalogolniuk karácsonykor, hogy átugorjon a városban lakó rokonokhoz.

A város az elmúlt években nagy kedvence lett a turistáknak, nemcsak a szokatlan elrendezés, hanem a környéken található 400 barlang miatt is. A másik látványosság a Herkules bunkósbotjának hívott, 30 méter magasan álló peremkő. A turisták között egyre több a brit, de a helyiek szerint az ukrajnai háború óta azért kevesebben jönnek hozzájuk látogatók.

Nagy gondot okoz az elvándorlás is, a fiatalok a nagyvárosokba vagy külföldre költöznek, akik pedig maradnak, gyakran utcai autóversenyekre használják a település hosszú utcáját. Az idősebbeket az is zavarja, hogy hétvégente turisták százai bambulnak be az ablakaikon. Annak sem örülnek, hogy a városnak nincs egyetlenegy kocsmája sem.

Annak ellenére, hogy a település egy hosszú utcából áll, nem ez a leghosszabb Lengyelországban: Zawoja kétszer ilyen hosszú 18 km, de több kisebb utcája is van.

Források: Daily Mail, India Times,Nowiny24

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!