Egy jégkrém addig él, amíg emlékeznek rá: üdv a Ben & Jerry’s jégkrémtemetőjében

2024. április 3. – 05:06

Egy jégkrém addig él, amíg emlékeznek rá: üdv a Ben & Jerry’s jégkrémtemetőjében
A Ben & Jerry’s jégkrémtemetője a cég waterburyi gyárában – Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1978-ban Burlingtonban alapított Ben & Jerry’s híres arról, hogy számos abszurd ízkombinációt dobtak piacra több mint negyvenéves fennállásuk alatt. Ilyen volt az Alec Baldwin inspirálta Schweddy Balls, a Stephen Colbert nevével fémjelzett AmeriCone Dream, és a popcornos-mogyorós, a mogyoróvajas-lekváros, az édesburgonya-pités és a körtés ízesítésű jégkrémük is.

A sors fintora, hogy az utóbbi négy jégkrém már nem kapható sehol a világon, mindössze két helyen találjuk meg őket, mégpedig a cég jégkrémgyászjelentéseket gyűjtő adatbázisában, illetve a Ben & Jerry’s jégkrémtemetőjében, ahol precízen gravírozott, igényes sírkövek jelzik azt a több tucat elföldelt ízt, amiket az évtizedek során kivontak a forgalomból. A nemes márványköveken a születés és a halálozás pontos éve mellett szerepel a jégkrém teljes neve, amihez a cég mindig mellékel egy rövid, humoros leírást is.

Az úgynevezett Flavor Graveyard, azaz Ízek temetője valóban létezik, a Ben & Jerry’s Vermont állambeli, Waterburyben található gyárától nem messze, ahol a látogatók leróhatják a tiszteletüket az összes visszavont íz előtt.

„Az évek során rengeteg euforikus ízt hoztunk létre, de néhányan közülük átkerültek a nagy égi gofrikúpba, más néven az ízek temetőjébe”

olvasható az Ízek temetőjének fenntartott oldalon, ahol legördülő ablakokban az összes forgalomból kivont ízt megtaláljuk, és a sírkövükre vésett feliratokat is elolvashatjuk.

Itt olyan szépen csengő nevekbe futhatunk, mint a „This is Nuts”, a „Vermonty Python”, a „Wavy Gravy”, a „Fossil Fuel” vagy a „Turtle Soup”. Nem kell aggódni, az oldal alján megtalálható az „Élessz újra egy ízt” felirattal ellátott gomb, amire kattintva reklamálhatunk a Ben & Jerry’snél, ha nagyon hiányolunk egy-egy kombinációt.

„A szomorúság könnyeit hullatjuk az elhullott ízekért, és évente több ezer kérést kapunk a rajongóinktól, akik könyörögnek nekünk, hogy újjáélesszük a kedvenc bukott ízüket. A jégkrémcsodák köztudottan megtörténnek, és igen, az ízek időről időre tényleg visszatérnek a sírból!” – nyugtatja meg a vásárlókat a cég.

Az Ízek temetőjét 1997-ben nyitották meg, akkor még csak négy ízzel, amik csak az Egyesült Államokban voltak elérhetők. A temetőben azóta összesen harmincöt íz nyugszik, évente pedig közel 350 ezer látogató jön el a Ben & Jerry’s gyárába, nekik természetesen a temetőt is bemutatják. A cég odáig ment, hogy korábban egy valódi temetést is szerveztek a „What a Cluster” nevű íznek, ahová tárt karokkal vártak minden amerikait, akik szerették volna elsiratni a karamellás-mogyoróvajas-pillecukros kedvencüket.

Fotó: Ben & Jerry’s
Fotó: Ben & Jerry’s

Mint a Tasting Table írja, a rajongói emaileknek igenis van értelmük: 2022 márciusában a cég újjáélesztette a Dublin Mudslide ízt, így nincs veszve a remény, hogy más kombinációk is visszakerüljenek a polcokra. Bár a földbe a jégkrémek fizikai valóját nem, csupán az emléküket helyezik örök nyugalomra, a húzás kiváló marketingfogás (elég jó csapat dolgozik ezen a cégnél, elég ha erre a drámai reklámra gondolunk), ami még több látogatót vonz a mindössze 1857 lakost számláló Waterburybe. Kedves Ethan Almond, Cow Power, és minden egyéb megboldogult jégkrém, nyugodjatok békében!

(Források: Ben & Jerry’s, Tasting Table)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!