Miért nő púp a fejünkre, ha beverjük?

2024. március 14. – 03:40

Miért nő púp a fejünkre, ha beverjük?
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Bárkinek, aki verte már be a fejét, vagy találkozott olyannal, aki beverte a fejét, ismerős lehet a jelenség, hogy a koccanás után púp nő az ember kobakjára. A púpot nevezhetjük persze puklinak, dudornak, duzzanatnak is, a lényeg, hogy míg a fejen púp nő, addig, mondjuk, a kezünk, lábunk (bármi másunk) beütése után látszólag csak lila (kék, zöld, sárga) foltok maradnak, púp nem nő. De miért? A válasz több összetevős, de nagyjából ugyanarra vezethető vissza: a fejünk és a végtagjaink egészen más felépítésűek. Ettől persze még érdekes, hogy az egyiken miért nő pukli, a másikon meg miért nem.

Ha valaminket beverjük valahova, akkor ott megsérülnek a szövetek, a szervezetünk pedig úgy reagál, hogy több vért juttat a kérdéses területre. Mivel a fejünkön, a koponya körül csak egy vékony bőrréteg van, a megnövekedett vérellátás csak púp formájában tud megjelenni, hiszen a csontot nem tudja benyomni. Ráadásul a fejünknél sűrűbb is a kapillárisok hálózata, így egy kisebb-nagyobb ütés esetén arányaiban több vér jut a sérülés környékére.

Ahol több a lágy szövet, például a karunkon, ott nincs szükség nagy púpra, ez a vértöbblet ugyanis könnyebben elfér a szövetek között. De azt, hogy ott van, jól jelzi, hogy a legtöbb színes foltot átmeneti keményedés is követi.

Ahogy azt Kőnig Róbert gyermekorvos egy, a fejsérülésekről szóló videójában elmagyarázza, az ilyen, fejen lévő duzzanatokkal nem nagyon érdemes bármit is kezdeni, nem kell hideg tárggyal, mondjuk, egy kés lapjával lenyomni (ahogy azt a népi praktika javasolja), hagyni kell, hogy magától felszívódjon. Ha viszont súlyosabb tünetek lépnek fel a púp megjelenése mellett, például hányás, látászavar, eszméletvesztés, mindenképp orvoshoz kell menni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!