Bécsből hódították meg Európát a hetero- és homoszexuális lámpapárok

2024. január 16. – 05:02

Bécsből hódították meg Európát a hetero- és homoszexuális lámpapárok
Közlekedési lámpa 2015-ben Bécsben – Fotó: Nigel Treblin / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Míg nálunk már az is merész tettnek számít, ha valaki szmájlit rajzol egy közlekedési lámpa sárga jelzésére, egy szivárványos pad átfestegetésével pedig egy fél nyár el tud telni, addig tőlünk nyugatabbra jóval erősebb közterületi állásfoglalás terjed LMBTQ-ügyekben: nemcsak hogy megduplázzák a gyalogosátkelők lámpáin az unalmas egyszemélyes piktogramot, de némelyiküket meleg vagy leszbikus párrá alakítják át.

Osztrák és német városok utcáin már 2015 óta látható a lámpákon a két nem háromféle kombinációja: egy heteroszexuális, egy leszbikus és egy meleg pár. Egyetlen alkalommal sem civil szervezet hekkje volt ez, hanem az adott város állásfoglalása az ellenkező és az azonos nemű párok egyforma elfogadásáról. A jelek szerint Bécsből startolt el a párocskás lámpák szokása, majd más országok nagyvárosai is átvették az ötletet, például London, Madrid vagy az ausztrál Canberra.

Az egész azzal kezdődött, hogy Bécsben 2015 májusában az Eurovíziós Dalfesztivál alkalmából (amelyet Conchita Wurst osztrák énekes és drag queen sikerei miatt rendeztek Bécsben) és az ehhez kapcsolódó Szivárványparádé tiszteletére három gyalogosátkelő közlekedési lámpáját alakították át különböző – hetero, leszbikus és meleg – szívecskés lámpapárocskára (németül Ampelpärchen).

Ez a Bécs városa által szervezett kampány eredetileg csak hét hétig, június végéig tartott volna, ám mivel világszerte óriási pozitív médiavisszhangot váltott ki, és sokan követelték, hogy maradjon, a városi közlekedési tanácsnok már a kihelyezés utáni napokban úgy döntött, hogy véglegesíti őket.

A speciális lámpák villámgyorsan kerültek majdnem olyan kultikus státuszba, mint a berlini Ampelmann, és a világra nyitott, elfogadó Bécs szimbólumává váltak. Melegszervezetek üdvözölték a döntést, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint viszont ezzel a gesztussal csak az adófizetők pénzét szórták ki az ablakon. A lámpapárok végül valóban maradtak, sőt többtucatnyi további gyalogátkelőhelyen bukkantak fel.

Az igazi meglepetés akkor jött, amikor felmérték a hatásukat, és kiderült, hogy ezekben a kereszteződésekben majdnem 20 százalékkal csökkent a piroson áthaladók száma. Ezt egyrészt annak tulajdonították, hogy a gyalogosokat meglepte a látvány, de egy egyszerű technikai ok is állhat a háttérben: az új lámpáknak 40 százalékkal nagyobb a szabad felületük, így erősebb lett a fényük.

Bécset még 2015 nyarán követte Salzburg és Linz egy-egy hetero, meleg és leszbikus lámpapárral, de utóbbi próbálkozás csak addig élt, amíg egy új közlekedési városi tanácsnok, az FPÖ-s Markus Hein váltotta elődjét, aki azzal az érvvel szedette le a lámpapárok sablonjait, hogy a közlekedési lámpákkal „nem szabad visszaélni és vélemények közvetítésére használni őket”. Ezt a lépést a Zöldek kritizálták, Heint többen homofóbnak nevezték. 2016 februárjában végül alulmaradt a helyi tanács többségével szemben, és visszahelyezték a párocskás sablonokat.

A hetero verzió 2015-ben Münchenben – Fotó: Joerg Koch / Getty Images
A hetero verzió 2015-ben Münchenben – Fotó: Joerg Koch / Getty Images

Bécshez hasonlóan Münchenben is a 2015-ös büszkeségnapi felvonulás (ez nálunk körülbelül a Budapest Pride-nak felel meg) alkalmából szereltek fel először páros, hetero, leszbikus és meleg párokat ábrázoló lámpákat, aztán egyre több német város követte a példát, Berlinnel és Hamburggal az élen; volt, ahol átmeneti jelleggel, csak a fesztivál idejére installálták, de egyre több helyen állandóra. 2019-ben még egy kisebb város, a Szombathely méretű Marburg is csatlakozott.

A német ajkú városok mellett Utrechtben, Amszterdamban, Londonban és Camberrában is installáltak páros lámpákat; Madrid pedig 2017-ben egy igazán erős statementtel állt elő: 288 homoszexuális lámpapárocskát helyezett ki az utcákra.

(Források: Stadt Wien, Der Standard, Wikipedia)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!