Áltudományos kamu, hogy a szomorú hétfőn a legtöbb az öngyilkosság

2024. január 15. – 05:02

Másolás

Vágólapra másolva

Ha még nem hallott a Blue Mondayről, akkor ön egy talpig pozitív ember. Mondjuk, nem is egy évszázados kifejezésről van szó, mert a „kék hétfő” (magyarul inkább szomorú) elnevezés csak 2005 óta létezik. Az elmúlt szűk húsz évben én sem ismertem ezt a megjelölést, noha az angolszász sajtóban már kifejezetten elterjedt, miután egy, a Cardiffi Egyetemen oktató pszichológus kitalálta. A névadó, Cliff Arnall úgy gondolta, hogy napra pontosan meghatározható, hol van az év mélypontja, ami mindenkit letargiába dönt. Egy általa barkácsolt képlet alapján minden év január harmadik hétfőjét jelölte meg mint a legdepressziósabb, legnyomasztóbb napot. 2024-ben az év legreménytelenebb napja január 15-re esik, ha már az év is hétfővel indult.

Arnall a tudományos hatás kedvéért belesűrítette ebbe a képletbe a kinti hőmérsékletet – elsősorban nyilván az északi féltekére gondolva –, a karácsony óta eltelt napok számát és azt is, hogy a vélhető ünnepi (túl)költekezés miatt a bankszámlánk egyenlege nem túl szívderítő. Emellett az ember általános motivációs szintje is megbicsaklik, plusz az évet kezdő fogadalom jó eséllyel már kudarcos. És ha már ezeket így jól összemixelte, a kérdéses nap nyilván csak hétfőre eshetett, hiszen a depressziófaktor mikor érvényesül a legjobban, ha nem a hét első munkanapján, pláne egy jól sikerült vasárnap után.

A brit média egy része elkezdte hájpolni ezt a dátumot, a Guardian viszont már egy évvel később éles bírálatában azt írta, hogy a depresszió nem köthető egy naphoz, az egy folyamat. A Cardiffi Egyetem is rögtön jelezte, hogy Arnall csak részmunkaidőben dolgozott náluk, és valójában már nincs is ott, kvázi csak azt nem mondták róla, hogy ő amolyan sztereotipikus brit tudós.

Pedig lehet, hogy akkor még nem is tudták, hogy Arnall a Sky Travel utazási iroda anyagi indíttatására fabrikálta ezt a képletet. A cég ugyanis így szerette volna utazásra, vagyis hát elsősorban utazások foglalásra ösztönözni a szürkeségből kitörni vágyó embereket, mondván, a nyirkos valóságból a fehér homokos tengerpart csak egy ugrásra van. Évekkel később Arnall is megbánta ezt az áltudományoskodást, elnézést is kért érte, de addigra már feltartóztathatatlanul terjedt a médiában az év legdepresszívebb napja, a kék/szomorú hétfő mítosza.

Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy a pocsék hangulattal, a reménytelenség napjával összekapcsolják azt is, hogy ezen a napon van a legtöbb öngyilkosság. A baj ezzel csak az, hogy egyáltalán nem igaz, az öngyilkossági ráta nem ugrik meg ezen a bizonyos hétfőn. Annak, hogy a hétfő alapvetően vonzza az öngyilkosságokat, persze van statisztikai alapja, Dél-Koreában is készült erről tanulmány, de a magyar Központi Statisztikai Hivatalnak is van olyan negyven évet felölelő kimutatása az 1970 és 2010 közötti évekről, hogy jellemzően a hét elején magasabb ez a szám, mint a hét vége felé haladva.

A széles körben elterjedt tévhitről, hogy karácsonykor is érezhetően megemelkedik a szám, már korábban írtunk. A tavaszi és a nyári időszakban azonban van megugrás, de ezek a kilengések sem igazán látványosak. A 27-es Klub tagjai, azaz a 27 évesen meghalt világsztárok (Janis Joplin, Kurt Cobain, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Amy Winehouse) is tavasszal, nyáron és ősszel mentek el, egyikük sem télen.

A szezonális affektív zavar (SAD) persze ettől még egy létező betegség, vannak emberek, akikre érzékelhető hatással van, de ezek a tünetek sem egy napon jönnek ki, hanem sokkal inkább egy folyamatról beszélhetünk.

Arnall egyébként arra is gondot fordított, hogy kisakkozza az ellenpéldát, vagyis hogy mikor a legboldogabb az ember. Ezt már egy jégkrémgyártó ösztönzésére tette, és hát milyen meglepő, csak kijött a nyár eleje, június 21. tájéka, amikor a legrövidebb az éjszaka.

Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!