Nikola Tesla már 1926-ban megjósolta a mobiltelefont

2023. november 10. – 04:46

Nikola Tesla már 1926-ban megjósolta a mobiltelefont
Nikola Tesla – Fotó: Roger-Viollet / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Közel száz évvel ezelőtt a 20. század egyik legismertebb feltalálója, Nikola Tesla megjósolta a mobiltelefonok eljövetelét. Az 1856-ban született amerikai-szerb fizikus, aki többek között a váltóáram feltalálása miatt lett ismert, 1926-ban egy John B. Kennedy nevű újságírónak beszélt a jövőről, a világ alakulásáról és technológia fejlődéséről, ami egy nap – nem is olyan sokára – lehetővé teszi majd, hogy az emberek vezetékek nélkül is tudjanak beszélni vagy üzenni egymásnak. Teslával kapcsolatban legalább annyi kamuidézet kering az interneten, mint Einsteinnel, de ez kivételesen tényleg valós:

„A távolságtól függetlenül képesek leszünk egymással azonnal kommunikálni. Olyan tökéletesen fogjuk látni és hallani egymást a telefonban és a televízión keresztül, mintha szemtől szemben állnánk egymással, még akkor is, ha több ezer mérföld van közöttünk.

Szem- és fültanúi leszünk minden eseménynek, legyen szó elnöki beiktatásról, világbajnoki mérkőzésekről vagy egy földrengés utáni pusztításról. Olyan lesz, mintha magunk is jelen lennénk” – részletezte a feltaláló, aki már akkor sejtette, hogy azok az eszközök, amik mindezt lehetővé teszik majd, kisebbek is lesznek, mint elődeik.

„A jelenlegi telefonokhoz képest elképesztően egyszerűk lesznek. Az ember képes lesz arra, hogy a mellényzsebében hordjon egyet”

– tette hozzá Tesla, aki, ma már tudjuk, meghökkentően pontosan jósolta meg a jövőt, mobiltelefonnal, élő streamekkel, Zoom-meetingekkel.

Az első mobiltelefont 58 évvel később dobta piacra a Motorola – bár azt még nem lehetett olyan könnyen zsebre vágni. A Motorola Dynatac 8000X nagyjából egy kilós volt, vagyis a négyszerese egy mai iPhone 14-esnek. Csak tárcsázásra és hívásindításra lehetett használni.

John F. Mitchell, a Motorola alelnöke bemutatja a Dyna T-A-C hordozható rádiótelefont 1973. április harmadikán – Fotó: Bettmann / Getty Images
John F. Mitchell, a Motorola alelnöke bemutatja a Dyna T-A-C hordozható rádiótelefont 1973. április harmadikán – Fotó: Bettmann / Getty Images

Az első hívás Marty Coopert, a Motorola egykori mérnökét illette meg, aki épp a New York-i Hatodik sugárút egyik sarkán állt 1973. április 3-án, amikor egy krémszínű kézi készülékkel tárcsázott egy számot. Cooper a konkurens Bell Laboratoriesnál dolgozó kollégáját hívta fel, hogy közölje vele: épp egy hordozható mobiltelefonról telefonál. Az első hívás után tizenegy évvel kerültek kereskedelmi forgalomba az első mobilok, amik mai becsült értéke 11  700 dollár, azaz több mint négymillió forint.

A Teslával készült interjú a Colliers című magazin 1926. január 30-i számában jelent meg. A beszélgetés során a világhírű fizikus azt is kifejtette, hogy azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a jövőben a repülőgépek pilóta nélkül is tudnak majd közlekedni, hogy a világban egyre gyakoribbak lesznek a földrengések, és hogy a női egyenjogúsági forradalmaknak végül sikerül felülkerekedniük a patriarchátuson. Tesla szerint utóbbi akkor valósulhat meg, ha a nők nem a külsőségre fókuszálnak, tehát, mondjuk, nem arra, hogy fizikailag ugyanolyan erősek legyenek, mint a férfiak, hanem ha megtörténik – az ő szavaival élve – az intellektuális felébredés.

Tesla egyébként nyolc nyelven beszélt, fotografikus memóriája volt, és halála előtt 300 találmányt szabadalmaztatott. Élete és munkássága sokakat ösztönzött, és ösztönöz ma is arra, hogy valami maradandót és fontosat alkossanak. A Google társalapítója, Larry Page is emlegette már Teslát személyes inspirációként, és a messiáskomplexusos Elon Musk elektromos autókat gyártó vállalata sem véletlenül kapta a Tesla nevet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!