Az Air Force One-on ingyenes az utazás, csak épp nem szólnak, hogy méregdrága lesz a kaja

2023. szeptember 22. – 05:09

Az Air Force One-on ingyenes az utazás, csak épp nem szólnak, hogy méregdrága lesz a kaja
Air Force One személyzetének egyik tagja zárja az elnöki repülő ajtaját a marylandi Andrews légibázison – Fotó: Saul Loeb / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Viszonylag keveseknek adatik meg, hogy a világ egyik leghíresebb repülőgépén, az amerikai elnöki különgépen, az Air Force One-on utazhassanak, többnyire a Fehér Ház alkalmazottai, illetve újságírók jutnak fel oda a különböző utakra. Előbbieknek maga az utazás is ingyenes, utóbbiaknak viszont a normál repüléshez hasonlóan meg kell téríteniük az útjuk árát. Ami alól viszont egyedül az elnök kivétel, az az, hogy könyörtelenül kiszámlázzák a gyakran méregdrága kaját.

Kibúvó pedig nincs, saját ételt ugyanis nem lehet felvinni az Air Force One-ra, azt kell enni, amit adnak, aztán lehet perkálni. A felszolgált étel ára természetesen nagyban függ attól, hogy mi is van a menün, illetve attól, hogy mekkora úton szolgálják fel, de egy 2023 tavaszi cikk szerint átlagosan 17-50 dollár, vagyis 6100-18100 forint közé esik egy napi fogyasztás, itallal együtt. Az árat persze növelheti, ha valakinek érzékenység vagy egyéb, különleges igény miatt speciális ételt kell felszolgálni, ahogy az is, ha valaki a normál étkezések mellett nekiáll nassolni.

A nassolás egyébként szintén elég költséges tud lenni, legalábbis az exelnök Donald Trump sokáig halálra dicsért, majd váratlanul kirúgott, ezután pedig kisebb celebkarriert befutó korábbi tanácsadója, Omarosa Manigault-Newman azt mondta, hogy pár falatért is 23 dolláros (8300 forint) számlát kapott.

Barack Obama elnök a kongresszus tagjaival tárgyal az Air Force One-on, miután beszédet mondott a chicagói AMA-konferencián 2009. június 15-én – Fotó: Pete Souza / White House
Barack Obama elnök a kongresszus tagjaival tárgyal az Air Force One-on, miután beszédet mondott a chicagói AMA-konferencián 2009. június 15-én – Fotó: Pete Souza / White House

Persze a magasabb rangú, jobban fizetett fehér házi dolgozóknak nem feltétlenül jelent gondot a számla kiegyenlítése, de sok kezdő alkalmazott nem keres úgy, hogy ilyesmi ételeket engedhessen meg magának, ráadásul munkaügyben kötelező az elnök stábjával tartaniuk, ha akarnak, ha nem. Ahogy a Politico írja, az Air Force One utasai nem tudják előre, mikor és mit kapnak majd, az étkezés alól pedig nem lehet kibújni, hiszen nem lehet ételt felvinni a fedélzetre.

Egy adott repülőút után az elnöki különgépet üzemeltető hadsereg nem sokat tétlenkedik, másnap már küldik is a számlát, elmaradó fizetés esetén pedig egyre keményebb hangvételű emailekben kérik a pénzt.

A Politico cikkében az is szerepel, hogy a viszonylag sokat utazó fehér házi alkalmazottak évi szinten akár 1000 dollárt (jóval 350 ezer forint fölött) is költhetnek kényszerből az elnöki kosztra, és hogy a rendszerbe nincs valami jól beépítve az információátadás – bár szerepel a munkakezdéskor kapott rengeteg dokumentumokban –, sokan ugyanis az első elnöki különútjukon tudják meg, hogy másnap komolyabb számla érkezik majd.

Magára a menüre egyébként (nem meglepő módon) nincs panasz, hiszen mégiscsak az amerikai elnökre főznek. Az ABC gyűjtése szerint salátáktól kezdve a lasagnán és a tésztákon át a marha bélszínig bármi lehet az aznapi étel. Ráadásul az elnök szinte szó szerint akármit rendelhet, az Air Force One-on ugyanis hetekre elegendő alapanyag található, amiből elég sok mindent el lehet készíteni.

Trump elnök gyakran szendvicsezett – Fotó: Donald Trump / Facebook
Trump elnök gyakran szendvicsezett – Fotó: Donald Trump / Facebook

Az étel minőségében viszont a jelek szerint komoly kontraszt van az elnöki és az alelnöki különgép között, Kamala Harris stábja ugyanis 2023 márciusában arra panaszkodott, hogy az Air Force Two fedélzetén felszolgált étel minősége messze elmarad az elnöki stáb ellátmányától. Elég gyakran hideg tésztasalátát, régi, átvizesedett szendvicseket és zacskós csipszet kapnak csak, amikből egyes beszámolók szerint 3 falatnál többet nem túl sokan esznek.

Ráadásul – állítólag a Trump jobbkezeként szolgáló Mike Pince kérésére – kitiltották az alkoholt az alelnöki különgépről, Harris pedig nem foglalkozott azzal, hogy ezt visszacsinálja. A helyzet viszont nem volt mindig ilyen rémes, Bill Clinton alelnöke, Al Gore idején kifejezetten jó volt a koszt a különgépen, mert Gore a saját ízlése szerint rendelt a konyháról, így fűszeres ételekből és homárból sem volt hiány. Ha pedig valami nem volt jó, Gore stábja gondoskodott róla, hogy javítsanak rajta, így történt ez például a kávébeszállítóval is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!