Miért a füst a csodafegyver a méhek ellen?

2023. szeptember 8. – 05:00

Miért a füst a csodafegyver a méhek ellen?
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az emberiség meglehetősen régen, akár már 8-10 ezer éve foglalkozik azzal, hogy begyűjtse a méhek által termelt, rendkívül édes mézet – ezt az idők kezdete óta és még ma is füst segítségével a legkönnyebb megtenni. De miért?

A technológia pontos alkalmazása nyilván sokat változott, az alapja viszont 10 ezer éve ugyanaz: ahogy egy Valencia melletti őskori rajzon, a Pókok barlangjában készült ábrázoláson is jól látszik, már nagyjából 8-10 ezer évvel ezelőtt is füst vagy legalábbis tűz segítségével próbálták meg elrabolni a méhek mézét.

Aki látott már méhészt akár élőben, akár képen betakarítani, tudja, hogy ma is füsttel próbálják meg megnyugtatni a rovarokat. Ez pedig két, együttesen jelentkező dologra vezethető vissza.

A füst megjelenése egyértelműen azt jelzi a méheknek, hogy tűz, vagyis veszély közeleg. Erre úgy reagálnak, hogy felkészülnek a fészek elhagyására, ám mivel ez potenciálisan egy teljesen új otthon felkutatását és létrehozását is magában hordozza, ösztönösen úgy számolnak, hogy rengeteg energiára lehet szükségük. Ehhez annyi mézet szívnak a gyomrukba, amennyit csak tudnak, hogy ezzel biztosítsák a minél további túlélést. Teli gyomorral viszont nem vagy csak alig tudnak csípni, így ha füstölővel érkezik a méhész, elég hamar biztonságban lesz.

A füst másik, a méhész szempontjából jótékony hatása pedig az, hogy jelentősen megzavarja a méhek kommunikációját. A méhek ugyanis feromonokat kibocsátva kommunikálnak egymással, veszély esetén például az izopentil-acetát és a 2-heptanon erős szagú feromonokkal jelzik a többieknek, hogy valami nincs rendben. Ezek a vegyületek riasztási reakciót váltanak ki a többi méhben, amelyek viszont hasonló feromonokat termelnek, így hamarosan az összes méh riadóállapotba kerül, és készen áll megtámadni mindent, ami betolakodónak tűnik. A füst viszont megzavarja a méhek szaglását, így nem képesek érzékelni a feromonok alacsony koncentrációját. Szaknyelven úgy mondanák ezt, hogy a füst csökkenti az antennák elektroantennográfiás válaszát. A köznyelvben viszont inkább úgy terjedt el a jelenség, hogy a füst lenyugtatja a méheket.

A hatás viszont nem végleges, úgy 10-20 percen belül visszatér a méhek antennáinak érzékenysége, így ennyi idő van a méz begyűjtésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!