A versenyló, aminek sebességénél csak a neve volt pusztítóbb

2023. július 14. – 04:57

A versenyló, aminek sebességénél csak a neve volt pusztítóbb
Forrás: British Museum

Másolás

Vágólapra másolva

Csodálatos versenylovakkal tele a lósport történelme, az 54 versenyéből mindet megnyerő Kincsem hazájában ezt pontosan tudjuk. Ahogy azt is, hogy a versenylovak nevei elég kreatívak tudnak lenni, a fura magyar, angol (és egyéb nyelvű) szóösszetételeken át a hírességek nevein keresztül a változó minőségű szóviccekig nagyjából mindennel találkozhatunk. Egy ló a 17. században sikerrel ötvözte az eredményességet a rémes szóviccnévvel, ráadásul utóbbi annyira jól sikerült, hogy inkább emiatt, mint a győzelmei miatt emlékezünk rá.

A ló neve Potoooooooo, ami már önmagában is fura, de gyorsan térjünk is rá a név eredetére. Potoooooooo eredeti neve sokkal egyszerűbb volt, a tenyésztője, Willoughby Bertie, Abington negyedik grófja a teljesen fantáziátlan Krumplik, vagyis angolul Potatoes nevet adta neki. Ki is adta az egyik lovászfiúnak, hogy fesse fel a ló nevét az istállóban az etetőjére, a lovász viszont, aki valószínűleg se írni, sem olvasni nem tudott, nehezen birkózott meg a feladattal, és kicsit újraértelmezve a nevet, a Potoooooooo felirat mellett döntött. Az egész mögött persze egy most már (egy elég béna) szóviccként értelmezhető félreértés van: az írástudatlan lovászfiú alighanem úgy rakta össze fejben a nevet (kiejtés alapján), hogy pot-eight-Os, tehát pot, majd utána nyolc darab O betű.

Amikor a gróf meglátta, hogy mi lett a papíron nagyon egyszerű feladatból, rendkívül szórakoztatónak találta a dolgot, és megtartotta a Potoooooooo nevet, ami aztán idővel a lovász gondolatát követve a Pot8os formára rövidült.

Valószínűleg persze a szóviccnév sem maradt volna fenn, ha Potoooooooo nem halmozta volna (viszonylagosan) a sikereket. 1776–1783 közötti pályafutása során 40 versenyéből 34-et nyert meg, ami azért nem rossz mutató. Többnyire négy mérföldes (6,4 km) versenyeken indult, ami kifejezetten hosszú táv. Az 1784-es nyugdíjazása után a sikeres versenylovak sorsa lett az övé: fedezésre használták, hogy életben tartsák az amúgy kiváló és értékes vérvonalát.

Az angol telivér ugyanis a 18 versenyes veretlenségi sorozatot felmutató Eclipse csikója volt, a gesztenyebarna telivér pedig nem kisebb dologgal büszkélkedhet, mint hogy a bécsi Állatorvosi Egyetem kutatói szerint szerint a mai versenylovak vérvonala jelentős százalékban visszavezethető Eclipse-ig. A tanulmányban arra jutottak, hogy lényegében minden angol telivér, és a versenyzésre tenyésztett fajták felének esetében megtalálható az Y kromoszómát nézve az a férfi specifikus régió (Male-Specific region of Y – MSY), amely kizárólag csak Eclipse-re vezethető vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!