A brit pub, ami a német bombákon és az izraeli befektetőkön is kifogott

2023. július 10. – 04:59

A brit pub, ami a német bombákon és az izraeli befektetőkön is kifogott
A Carlton Tavern 2013-ban – Fotó: Ewan Munro / Flickr

Másolás

Vágólapra másolva

Ha felmerül London bombázása, a legtöbbeknek valószínűleg a második világháború eseményei ugranak be, pedig a németek már az első világháborúban is támadták a brit fővárost. Az akcióknak sok ember és épület esett áldozatául, köztük egy Carlton nevű fogadó Kilburne-ben.

1920-1921-ben a Charrington Főzde felhúzott egy új pubot a fogadó helyén, ami szintén a Carlton Tavern nevet kapta. Ez az épület már sokkal szerencsésebb volt, mint elődje, ugyanis a második világháborús bombázás során minden ház elpusztult az utcában, kivéve a kocsmát.

Évtizedeken át látta vendégül a helyieket, végig megőrizve a '20-as évek építészeti és művészeti megoldásait. 2015-ben a brit műemlékvédelem pincétől padlásig átnézte a helyet, és azon tanakodtak, hogy milyen védelmi besorolást kapjon.

„Az épület külsőleg és belsőleg is figyelemre méltóan jó állapotban maradt fenn. A helyiségek hierarchiáját a berendezési tárgyak, szerelvények és díszítések tekintetében mutatta, és megőrizte az összes külső feliratát. Kevés kocsma épült ebben az időben, és még kevesebb maradt meg változatlan formában”

– mondta akkor a műemlékvédelem szóvivője.

Azonban egyvalami erősebb volt, mint a náci bombák: a befektetők pénzéhsége. Ekkor ugyanis a pub már egy CLTX Limited nevű, izraeli ingatlanos cégé volt. A CLTX egy tízlakásos házat akart építeni a helyére, aminek az aljába egy bár került volna. Erre engedélyt is kért a helyi tanácstól, amit többek között a műemlékvédelem vizsgálata miatt elutasítottak.

Ez viszont a CLTX-et egyáltalán nem érdekelte. 2015 húsvét hétfőjén szóltak a menedzsernek, Patsy Lordnak, hogy két napra zárja be a pubot, mert leltározás lesz. Mikor két nap múlva bement volna dolgozni, már csak az épület hűlt helyét találta, mert a CLTX leromboltatta – teljesen illegálisan. Na de nem is óvatosan: mikor buldózerek elbontották a külső falat, a helyiek még látták a teljesen berendezett belteret, tele dartskupákkal és egy megpakolt bárpulttal.

A félig lebontott épület 2015-ben – Fotó: Martin Hearn / Flickr
A félig lebontott épület 2015-ben – Fotó: Martin Hearn / Flickr

Ez hatalmas felháborodást keltett, többen is tüntettek az építési terület előtt. A képviselők nem is haboztak sokat: május 5-én felszólították a CLTX-et, hogy „tégláról tégláraépítsék újra a Carltont, méghozzá pont olyanra, ahogy a lerombolás előtti nap állt. A cég vezetése valószínűleg nem tudta, hogy mit is jelent a pubkultúra az Egyesült Királyságban, és az önreflexió teljes hiányáról tanúbizonyságot téve fellebbeztek a döntés ellen, miszerint nem építhetnek lakásokat, és az ellen is, hogy újra kell építeniük a pubot. A várostervezési felügyelet 2016-ban mérlegelés után visszadobta a cég fellebbezését, amelynek így 24 hónapja volt rendbehozni a kárt.

A CLTX nagy szerencséjére a műemlékvédelem részletesen leírta, hogy is nézett ki a Carlton, így viszonylag könnyen újra tudták húzni. A leírásnál is nagyobb segítséget jelentett, hogy lényegében minden csempéről gipszlenyomatot vettek, mindent lefotóztak. Azért 2017-ben a cég még bepróbálkozott egyszer azzal, hogy a Carlton felső szintjén lakásokat alakíthassanak ki, de mivel ez nem felelt meg az eredeti, „tégláról téglára” döntésnek, a hatóságok elutasították a kérést. Szerencsére a rombolás utáni törmelékkupacból több eredeti darab is megmenekült, például a bárpult, a kandalló és a lépcsőkorlát darabjai.

2019 áprilisára a Carlton kívülről már rendben volt, de 2020 februárjáig nem nyitott ki. Ezt egy olyan időszak követte, amikor Londonban csak a miniszterelnök rezidenciáján lehetett bulizni, úgyhogy az ünnepélyes megnyitóra várni kellett. Végül új, helyi tulajokkal, a korlátozások feloldása után, 2021 áprilisában újra megnyílt a sörcsap, és azóta se zárták el.

The Carlton Tavern személyzet készül elő az újbóli megnyitásra 2021. május 17-én, miután Angliában tovább enyhültek a koronavírussal kapcsolatos lezárási korlátozások – Fotó: Dominic Lipinski / PA Wire / PA Images / Getty Images
The Carlton Tavern személyzet készül elő az újbóli megnyitásra 2021. május 17-én, miután Angliában tovább enyhültek a koronavírussal kapcsolatos lezárási korlátozások – Fotó: Dominic Lipinski / PA Wire / PA Images / Getty Images
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!