Hollywood kedvenc sörmárkája, ami nem is létezik

2023. július 4. – 05:00

Hollywood kedvenc sörmárkája, ami nem is létezik
Heisler söröket isznak a Felhőtlen Philadelphia című sorozatban – Forrás: FX Networks

Másolás

Vágólapra másolva

Ha figyelmesen szokott tévésorozatokat vagy filmeket nézni, feltűnhetett már, amikor a kedvenc karaktere sörért nyúlva egy bizonyos Heisler nevű márka dobozát vagy üvegét kapja magához. Amerika messze van, nem kell nekem mindent tudnom, ők sem ismerik a Kőbányait – gondolhatnánk, hogy miért is nem találkoztunk a filmeken kívül Heislerrel, a helyzet viszont az, hogy valójában azért, mert ez a sör nem is létezik.

Illetve létezik, de csak a filmesek kedvéért, ez ugyanis egy teljesen kitalált márka pont azért, nehogy valamelyik létező sörgyártó megorroljon amiatt, amit a termékével művelnek, és netán perelni támadjon kedve.

A filmekben, sorozatokban elhelyezett termékekre ugyanis két főbb helyzet érvényes: vagy egy márka csilliárdokat fizet azért, hogy mondjuk a főhős ilyen vagy olyan autóval furikázzon, vagy ha nem, általában akkor is komolyabb beleszólása van abba, hogy az adott termék milyen kontextusban jelenjen meg – az Apple például híres arról, hogy filmes vagy tévés rosszfiúk, főgonoszok nem használhatnak láthatóan iPhone-t.

Ugyanez a helyzet kicsiben például a sörökkel is, akár egy ártatlan, akár egy kocsmai verekedésbe torkolló jelenetnél is gyakran macerás külön leokéztatni egyik vagy másik gyártóval, hogy mehet-e az ő emblémájával ellátott üveg vagy doboz a forgatáson. Éppen ezért találta ki az egyik legnagyobb filmkellékes cég, az Independent Studio Services, hogy csinálnak egy teljesen kamu sörmárkát, az ottani marketingosztály ugyanis biztosan nem fogja tépni a haját, bármit is lát a tévében. Sőt, a Heislernél kifejezetten támogatják, hogy bármit lehet csinálni a sörükkel, az sem zavarja a nem létező céget, ha egymást verik szét a sörösüvegekkel egy kocsmában a bedühödött vendégek. Ilyen esetekre direkt cukorüvegből készült kiadást is gyártanak, ami csak törik, de nem vág, nem okoz sérülést.

Nem véletlen, hogy egy 2018-as cikk szerint átlag napi egy üveg Heislert el tudnak adni, ami egy nem létező márkát nézve nem is rossz eredmény. Csak az Új csaj című sorozathoz negyven kartonnal szállítottak, ami önmagában majdnem ezres tétel darabszámban. Egy nem hivatalos lista szerint amúgy már több mint kilencven sorozatban és filmben bukkant fel a Heisler, jó párban elég rendszeresen. A teljesség igénye nélkül olyan filmekben és sorozatokban láthatjuk, mint A nevem Earl, A szökés, a CSI: A helyszínelők, a Dr. Csont, a Gumiláb, a Gyilkos elmék, az Így jártam anyátokkal, a Kiképzés, a Szívek szállodája, a Született feleségek, a Vámpírnaplók vagy épp a Városfejlesztési osztály.

Az Independent Studio Servicestől rendelhető Heisler sörök – Forrás: Independent Studio Services
Az Independent Studio Servicestől rendelhető Heisler sörök – Forrás: Independent Studio Services

A Heisler egyik legnagyobb titka talán az, hogy bár kamumárka, mégis teljesen egyedi. Nem egy már létező brandet, stílust próbál koppintani, mint mondjuk az Independent Studio Services csipszmárkája, a Let's, ami egyértelműen a Lay'sre hajaz. Ezen pedig az évek alatt még fejlesztettek is: a kilencvenes években kitalált Heisler mára Heisler Lite, illetve egy régebbi dizájnnal ellátott, a negyvenes-nyolcvanas években játszódó filmeket és sorozatokat megcélzó verzióban is létezik.

Összesen egyébként negyven különböző kamu sörmárkát gyártanak, de messze a Heisler a legsikeresebb. Na és milyen az íze? Alapvetően alkoholmentes verzióban készítik, amennyiben töltve kérik, de mivel az alkoholmentes sör íze állás közben nagyon gyorsan veszít az élvezeti értékéből, ásványvizet vagy kérésre szinte bármi mást is beletöltenek az üvegekbe.

Már senki sem emlékszik, honnan jön

Az Independent Studio Servicesen belül a Studio Graphics grafikai részleg csinálja a különböző Heisler-típusokat, ám azt az igazgatóhelyettes Molly Rummel sem tudta pontosan felderíteni, hogy a kilencvenes években hogyan is jött létre a kitalált márka.

„Beszéltem néhány régi motorosunkkal, de senki sem emlékszik, hogy ki készítette – mondta Rummel, aki szerint azt is nehéz pontosan meghatározni, mikor jelent meg Heisler először a tévében. – Lehet, hogy egy vagy több projekthez is készítették. Persze, mivel egyszerre több mint száz projekten dolgoznak, így könnyű elveszíteni a konkrétumokat.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!