A világ legmagányosabb házában még a tapasztalt hegymászóknak sem lenne könnyű az élet

2023. június 14. – 04:58

A világ legmagányosabb házában még a tapasztalt hegymászóknak sem lenne könnyű az élet
Fotó: Alxcrs / Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Biztos mindenki volt már olyan hangulatban, hogy elege van mindenből és mindenkiből, és de jó lenne egy olyan házba költözni, ahol senki sem lenne rajtunk kívül. Az észak-olaszországi Dolomitok egyik hegyoldalában van egy kis házikó, amely tökéletesen megfelel ennek a vágynak: sehol egy otromba szomszéd, sehol durva autózaj, csak a nagy semmi mindenhol. Az más más kérdés, hogy ehhez a házhoz biztosan nem jön ki a postás, és valószínűleg az internetet is macerás lenne beköttetni.

A Buffa di Perrero házat a világ legmagányosabb otthonának hívják, nem véletlenül: közel 3000 méter magasan építették az egyik hegycsúcs oldalába, szó szerint a sziklafalba. Rengeteg mítosz és mendemonda létezik a kis házikó hátterével kapcsolatban, de azt például lehet tudni, hogy jó 100 éve építették, még az első világháború idején. Az építményt olasz katonák hozták létre, amikor az osztrák–magyar sereggel harcoltak a Dolomitoknál. Elvileg azt a célt szolgálta, hogy itt tárolják rejtve a tartalékaikat, és fedezéket nyújtson az ellenség és az időjárási viszonyok ellen, illetve stratégiai előnnyel is járt, hiszen ráláttak az egész környékre. A nevét pedig egy Carlo Buffa di Perrero nevű ezredesről kapta, aki kifejezetten az alpesi régióban vezette egységét.

Fotó: Soccorso Alpino e Speleologico Veneto – CNSAS / Facebook
Fotó: Soccorso Alpino e Speleologico Veneto – CNSAS / Facebook

Máig nem tudni, hogy pontosan hogyan építettek ennyire extrém helyszínre egy házat, valószínűleg köteleken ereszkedtek le a hegycsúcsról, és így szállították a nyersanyagokat az építkezéshez. A Sentiero Ferrato Ivano Dibona hegymászó úton is el lehet jutni ugyan a házhoz, de ez csak tapasztalt túrázóknak ajánlott – természetesen csak megfelelő felszereléssel együtt. Nem véletlenül hívják „vasösvénynek” (via ferrata) az ehhez hasonló útvonalakat, hiszen a környék tele van szegecselve mindenféle vasrudakkal, hogy így segítsék a többi hegymászót és túrázót. Egyes beszámolók szerint akár egy hetet is igénybe vehet, amíg valaki gyalog megteszi a leghosszabb távot a környéken.

Aki mégis elhatározza, hogy megnézi magának a házat, az túl sokra azért ne számítson: a kőből és fából készült építmény belseje teljesen üres, a tető beszakadt, mindössze pár szék és láda van benne, semmi több. A kilátás cserébe csodálatos, és biztos vannak olyanok, akik imádnák, ha úgy kezdenék a napjukat, hogy 3 km magasan lógatják a lábukat egy szikláról, miközben szürcsölgetik a reggeli kávét.

Fotó: turistoalpinista / summitpost.org
Fotó: turistoalpinista / summitpost.org

Illetve most már valamivel jobb látvány fogadja azt, aki felküzdi magát a hegyi házhoz. 2022 októberében az olasz állam nem kevés pénzt szánt arra, hogy rendbe hozzák az épületet. A Hatodik Alpesi Regiment katonái az extrém helyzeteket bíró ácsokkal hozták rendbe a házat alig két hét alatt. A nyersanyagokat helikopterrel szállították fel, lebetonozták a ház alapját, és az ablakok is kaptak üveget. A legnehezebb feladat a tető rendbetétele volt, de végül ezt is sikerült megoldani.

A helyi túrákat szervező Club Alpino Italiano itteni ágát annyira megihlette a Buffa di Perrero, hogy a Dolomitok egy másik pontján ők is építettek egy hasonló házat, ami alkalmas 12 túrázó átmeneti elszállásolására és pihentetésére. Ezt azonban már helikopterrel és modern technológiával telepítették egy hegycsúcs oldalába, míg az első világháborús olasz katonáknak ilyen lehetőségeik nem voltak.

Fotó: Corpo degli Alpini
Fotó: Corpo degli Alpini

Állítólag több ilyen kis házikót is építettek a környéken az olaszok, de azokból semmi nem maradt a folyamatos bombázások miatt. Az olaszok és az osztrák–magyar hadsereg harca miatt egyébként a Dolomitokban gyakoriak voltak a hegyomlások és lavinák. A Dolomitok legmagasabb hegyláncának számító Marmolada környékén 1916-ban például 270 osztrák és magyar katona halt meg, amikor a laktanyájukat elsodorta egy hatalmas lavina.

Források: The Sun, New York Post, LADBible, Soprema.it

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!