A legnagyobb paralimpiai csalásban csupa egészséges játékossal nyert aranyat a spanyol kosárválogatott

2023. június 13. – 05:01

A legnagyobb paralimpiai csalásban csupa egészséges játékossal nyert aranyat a spanyol kosárválogatott
A spanyol csapat a díjátadón egy korabeli videófelvételen – Forrás: YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

A sport már csak olyan, hogy egyesek néha hajlamosak egészen messzire menni a siker érdekében, akár a lehető legsportszerűtlenebb módon. Tonya Harding 1994-ben eltörette a műkorcsolyázó riválisa térdét, Mike Tyson a ringben leharapott Evander Holyfield füléből egy darabot, Diego Maradona pedig szándékos kezezéssel szerezte meg a győztes gólt 1986-ban az argentin válogatottnak a futball-világbajnokságon, hogy aztán azt mondja, „isten keze” volt benne a gólban. A csalás és a csibészség között néha nehéz különbséget tenni, de amit a spanyol paralimpiai kosárválogatott csinált 2000-ben, arra nincs mentség.

2000-ben Ausztráliában tartották az olimpiát, és ahogy lenni szokott, utána következett a testi és értelmi fogyatékkal élő sportolók számára rendezett paralimpia. Ezen indult a spanyol férfi-kosárválogatott is, azonban a 12-es keretből 10 játékos teljesen egészséges volt. Mint kiderült, egy csapat spanyol kosárrajongó a fejébe vette, hogy elutaznak Ausztráliába nyaralni, és ehhez a paralimpiai válogatott lesz a legjobb fedősztori, és egyben az ingyenrepjegy garanciája. Az átverés annyira jól sikerült, hogy végül aranyérmesek lettek a paralimpián.

Annyira átlátszóan erős volt a spanyol csapat, hogy az első meccsükön rájuk kellett szólni, hogy kicsit lassítsanak, annyira feltűnő volt a pillanatok alatt megszerzett 30 pontos előnyük.

Aztán amikor a csapat megjelent a Marca sportnapilap címlapján, többüket felismerték az olvasók, hogy nemhogy nem testi vagy értelmi fogyatékosokról van szó, hanem közepesen ismert, képzett kosárlabdázókról. A csapat úgy akart kibújni a felelősségre vonás alól, hogy kiadták a csapattagoknak, hogy a hazaútig növesszenek szakállat, illetve hordjanak sapkát és napszemüveget, nehogy felismerjék őket otthon a reptéren.

Végül azzal buktak le, hogy a csapat egyik tagja civilben újságíró volt, aki a paralimpia után vissza is adta az aranyérmét. Carlos Ribagorda állítása szerint öt hónapon át edzett egészséges játékosokkal, akiket hivatalos behívóval toboroztak a válogatottba, és azt állítja, nemcsak kosárlabdában csaltak így spanyolok (és egyébként más országok is), hanem atlétikában, úszásban és asztaliteniszben is. Ribagorda szerint a vizsgálatok túl elnézők voltak, így társai gond nélkül el tudták hitetni, hogy az intelligenciaszintjük nem éri el a 70-et, ami a felső határa az értelmi fogyatékosságnak. Ribagorda egyébként azért is vállalta az egészet, hogy utána újságíróként lebuktassa az egész csalást.

Elmondása szerint a legtöbben jó bulinak és ingyennyaralásnak fogták fel az egészet. Sokan már játszottak így a brazíliai világbajnokságon is, és ő is elutazott Portugáliába egy meccsre a kerettel, mielőtt elindultak volna Sydney-be.

Az ügy végére egy évtizeddel később került pont, az egész megszervezéséért pedig Fernando Martín Vicente, az akkori paralimpiai elnök lett a felelős. Vicente más paralimpiai szervezetekben is érdekelt volt, és látványosan meggazdagodott ebben az időszakban a sportszervezetekhez bejövő adományok és támogatások miatt – bár soha nem találtak bizonyítékot az összefüggésre. Mindenesetre a spanyol paralimpiai csapat összesen 107 érmet szerzett Sydney-ben, és harmadikok lettek összesítettben.

Vicentét és a csaló sportolókat elítélték, és elvették annak a két sportolónak az aranyérmét is, akiknek tényleg volt valamilyen fogyatékosságuk a kosárcsapatban. Az egyikük a csapatkapitány, Ramón Torres volt, aki állítása szerint az első pillanattól kezdve ellenezte, hogy egészséges játékosokkal töltsék fel a keretet. Vicentének 2013-ban 5400 eurót kellett csalás miatt fizetnie, illetve visszafizettették vele azt a 143 ezer eurót is, amelyet a spanyol paralimpikonok kaptak a szövetségtől az eredményeik miatt.

Maga Vicente az egyik legbefolyásosabb vezető volt a paralimpiai sportéletben, ő alapította a spanyol szövetséget, miután a kislányáról kiderült, hogy értelmi fogyatékos. Azonban annyira sok pénzt kapott a szövetség a spanyol államtól, hogy egy idő után sokaknak feltűnt, hogy a férfinak több millió eurós vagyona, jachtja, öt háza, rengeteg telke, illetve nyolc autója van, köztük egy Porsche. Amúgy azóta is tagad mindent, legutóbb 2021-ben írt háromoldalas levelet a BBC-nek a saját ártatlanságáról.

Végül a hasonló csalások elkerülése érdekében az olimpiai bizottság 2004-ben és 2008-ban sem engedélyezte, hogy értelmi fogyatékosok indulhassanak a paralimpián. Rengeteg sportoló igazságtalannak érezte azt, hogy a spanyol csalás miatt valódi értelmi fogyatékosokat kizárnak ezzel a döntéssel a versenyekről. Végül 2012-ben engedélyezték újra nekik az indulást, de sokkal szigorúbb ellenőrzésekkel.

Különösen érdekes, hogy bár utólag elvették tőlük az érmeket, de a döntőben vesztes ellenfelük így is ezüstérmes maradt. Oroszország ugyanis szintén nem tudta bizonyítani a saját sportolói hátterét, így a bizottság úgy döntött, hogy nincs aranyérmes, Oroszország marad a második. Talán jobb is így, mert annyira jó volt mindkét csapat, hogy az ausztrál válogatott edzője szerint a rendes válogatottba is befért volna mindkét keretből 3-4 játékos.

Források: Guardian, BBC, Daily Mail, Yahoo

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!